Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Dakar se decide succesorul președintelui Organizației Internaționale a Francofoniei

La Dakar în Senegal a început cel de-al 15-lea summit al francofoniei. Peste 30 de șefi de stat și de guvern sunt prezenți până mâine. Obiectivul principal este desemnarea succesorului lui Abdou Diouf în fruntea Organizației Internaționale a francofoniei. Reuniunea la vârf de la Dakar va aborda însă și numeroase alte chestiuni de actualitate.

Deschiderea oficială a summit-ului francofoniei a fost precedată de un spectacol muzical ce a durat mai bine de o oră în Centrul Internațional de conferințe din periferia Dakarului. Un spectacol de dansuri și muzici din țările francofoniei sau nu. Belgia a fost reprezentă cu Axelle Red dar Khaled algerianul a cântat si el aici cu toate că țara sa nu face parte din francofonie. Costisitorul show – peste un milion de euro – s-a încheiat cu o odă adusă francofoniei de starul local și internațional Youssou N’Dour.

Au urmat diverse discursuri, cam multe consată ziariștii prezenți aici. Balul intervențiilor a fost deschis de președintele tării gazdă, senegalezul Macky Sall. El a insistat pe necesitatea solidarității țărilor francofone cu cele afectate de epidemia de Ebola – chestiune care pare că va lua un loc important în discuțiile de azi și mâine. Sall a profitat de ocazie pentru a insista și pe tema acestui summit, femeile și tinerii din francofonie. Președintele Republicii Democratice Congo a urmat la tribună. Joseph Kabila a reamintit printre altele și de reuniunea găzduită în trecut de România la București în 2006. Liderul din Mali Irahim Boubakar Keita a reamintit apoi contextul de amenințări teroriste în care se deruleazà acest summit-ul de la Dakar. A urmat discursul lui François Hollande. Președintele Franței i-a adus mai întâi un vibrant omagiu lui Abdou Diouf, secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, post pe care-l va părăsi după 12 ani de mandate. François Hollande a evocat apoi rolul si importanța limbii franceze, «limba libertății și a emancipării. A apăra limba franceză înseamnă însă și a apăra diversitatea culturală» a mai spus liderul francez. 

Prima zi este dedicată adoptării diverselor rezoluții propuse de conferința ministerială a francofoniei și definirea cadrului strategic pentru următorul deceniu. Sunt prevăzute în paralel si o serie de întâlniri bilaterale. Mâine dimineață va fi momentul culminant al reuniunii întrucât participanții vor trebui să se înțelegă în privința succesorului senegalezului Abdou Diouf în fruntea Organizației Internaționale aFrancofoniei. «Diouf nu poate fi înlocuit, i se poate doar găsi un sucesor» a spus în omagiul pe care i l-a adus acutualul lider de la Dakar Macky Sall. Problmea este că sunt prea mulți candidați în cursă – 4 africani în particular – situație de care ar putea profita canadianca Mickaelle Jean, a 5-a pretendentă la șefia familiei francofone. Tot mâine se va lua în discuție și eventuala acceptare ca membrii observatori trei țări, Mexicul, Costa Rica si Kosovo.