Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluție, genocid sau Brexit - ce anunță piesele de la Eurovision 2015 (The Guardian)

eurovision-2014-audience.jpg

Public la Eurovision
Image source: 
escwebs.net

Analizat în această paradigmă politică concursul Eurovision 2015 este unul dintre cele mai politice, iar ideile din piesele prezentate sunt îngrijorătoare pentru soarta continentului, scrie The Guardian. Este oare piesa Greciei un rămas-bun pentru zona euro? Se pregătește Georgia de război? Este greu de spus, mai ales că regulile de la Eurovision spun limpede că nu este admis niciun fel de conținut politic, pentru că întreaga filosofie a concursului este de ”divertisment ușor”.  Nu sunt permise versuri, gesturi sau alte manifestări de natură politică, nu se transmit mesaje care să promoveze o organizație, instituție sau cauză politică, precum nu  se promovează niciun brand, produs sau servicii. Orice încălcare a acestor reguli se pedepsește cu descalificarea.

Reguli foarte stricte la limita de a fi încălcate

Multe piese din concursurile trecute au fost extrem de aproape de mesajul politic. În 2007 piesa Ucrainei, cu o sonoritate care semăna la Russia Goodbye, sau cea a Georgiei, cu titlul  We dont wanna Put In. Anul acesta nu mai avem bunicuțe rusoaice, scrie Guardian, Eurovision a devenit un concurs serios. Tonul serios se datorează probabil temei lansată de câștigătorul de anul trecut Conchita Wurst – de toleranță și libertate. Armenia este reprezentată de un grup de interpreți din șase țări diferite, care promovează, oficial, pacea, dragostea și loialitatea. Nu trebuie să uităm că anul 2015 este comemorarea a 100 de ani de la genocidul armean, fapt istoric recunoscut oficial de majoritatea statelor europene.

Piesa trupei Voltaj

Piesa cu care Voltaj este în concurs are trimitere directă la copiii care sunt abandonați în țară de către părinții care pleacă la muncă în străinătate. Mesajul va ajunge fără îndoială la mulți europeni care au văzut cu ochii lor un aflux de muncitori străini în țările lor. Ce sacrificii fac oamenii pentru a trăi mai bine împreună cu familiile lor?

Dacă analizăm în această paradigmă piesa Greciei, care se presupune că vorbește despre un divorț, am putea traduce mesajul în dificultățile financiare cu care se confruntă țara, alimentând speculațiile pe marginea intenției de a ieși din zona euro.

Georgia și Malta au trimis interprete care cântă piese despre cum vor deveni războinice, iar reprezentanta Elveției vorbește despre ”momentul de glorie” ”Time to Shine”. Se pregătește oare o revoluție feministă sau ne pregătim de un război adevărat? Cât despre reprezentanții Marii Britanii, este oare prea mult să sugerăm că piesa pregătește pentru referendum cu mesajul Still in Love, se întreabă autorul articolului din The Guardian.