
Cultură
Premiu RFI şi TV5Monde la TIFF
tiff.jpg

Filmul Fever Pitch este una dintre cele şase pelicule pe care tinerele francofone prezente la Cluj au trebuit să le jurizeze. Juriul Tinerilor Francofoni TV5MONDE a fost coordonat de criticul de film Irina Trocan, care anul acesta a lucrat în echipa editorială a Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de film de la Cannes. Irina Trocan spune cum e să fii critic de film la 25 de ani.
“Mi se pare că şi critica de film este, cumva, împărţită pe generaţii, nu neapărat în sensul răboinic sau vindicativ. Mi se pare că fiecare generaţie are ceva de spus, în funcţie de cum gândim ca oameni, ne raportăm diferit la filme, ce ni se pare important, ce ni se pare demn de descoperit şi aşa mai departe. Ce să zic…am luat-o de mica. După ce am terminat liceul m-am dus la Facultatea de Film, initial la secţie care era de Scenaristică şi Filmologie, numai că, încet-încet, m-am specializat, ca să spun aşa, pe critică de film”, a spus Irina Trocan.
Selecția celor șapte membre ale Juriului a fost coordonată de Vincent Henry, atașatul pentru cooperare universitară al Institutului Francez din Cluj, în colaborare cu instituții universitare și francofone din Franța, Belgia, Spania, Austria și România. Tinerele care au fost alese să facă parte din acest juriu spun că experienţa TIFF 2015 a fost una cel puţin interesantă. Cristiana Hilohi a fost aleasă în juriu după ce a făcut voluntariat la la Institutul Francez.
“E prima experienţă în acest sens, când fac parte din TIFF şi din juriu. E o experienţă diferită. Observi multe lucruri, pe care nu le puteai observa înainte. Observi mecanismul complex care se află în spatele unui festival de film. Cunoşti foarte multe personae interesante, ai parte de discuşii care te fac să gândeşti, să vezi lucrurile dintr-o nouă perspectivă”, a spus Cristiana Hilohi.
Filmele vizionate în competiţie au iscat discuţii aprinse între membrele juriului.
“Am discutat foarte bine. Mi-a plăcut că fiecare a respectat opinia celuilalt. Am avut timp să ne explicăm, iar ceilalţi au avut perspective foarte interesante, au observat lucruri la care eu nu m-am gândit. Au fost şapte personalităţi, şapte viziuni asupra filmelor vizionate”, au spus Christiane – Belgia şi Veronika – Austria.
“A fost foarte interesant să văd filmele franceze. E adevărat că Franţa are un stil diferit. Ne-au plăcut mult toate filmele, dar a trebuim să decidem care este cel mai bun şi asta a fost foarte dificil. Am discutat mult, dar în final l-am găsit”, spune Berta Jimenez, Spania.
„Mie îmi plac mai ales filmele care vorbesc de probleme sociale, dar ce îmi place cel mai mult, chiar dacă nu are nicio legătură cu Franţa este cinema-ul latino-american”, a spus Eleonore Bondu.
Cele şapte membre ale juriului au avut limba franceză ca limbă comună de comunicare. Despre cum vorbesc românii fraceza spune Raphaelle Besançon, masterandă în jurnalism.
“Am fost surpinsă de faptul că aici aproape toată lumea e bilingvă, ştie fie engleză, fie franceză. E cu adevărat surprinzător, că toată lumea vorbeşte cel puţin două limbi străine”, a spus Raphaelle.
Cunoaşterea limbii franceze aduce nu doar beneficii culturale.
“Pentru mine, practiv, franceza e a doua limbă. Vorbesc franceza la nivel native şi asta mi-a permis să lucrez la Institutul Francez. Practic, mare parte din dezvotarea personală şi profestională e bazată pe limba franceză. Fără limba franceză aş fi şomeră în momentul acesta”, a spus Teodora Băcăran.
Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2015 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România și RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susține tinerii și francofonia.
Premiul este acordat la TIFF pentru al doilea an consecutiv. Decizia acestui juriu va fi făcută publică în cadrul Galei de închiedere a TIFF, din 6 iunie.