Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Lungu: FILIT a fost anulat pentru că devenise o bâtă politică

dan_lungu.jpg

Dan Lungu, Directorul Muzeului Literaturii Române din Iași și al FILIT

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ce urma să aibă loc în toamnă la Iaşi, a fost anulată, organizatorii susţinând că au luat decizia în semn de protest față de șicanele la care sunt supuși de oamenii politici. La festival urmau să participe nume importante ale literaturi mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin sau Mihail Şişkin. Dan Lungu, Directorul Festivalului spune la RFI că este un gest de verticalitate în fața politicului.

A fost o decizie foarte foarte complicată, dar împreună cu  echipa de organizare FILIT, cu inițiatorii festivalului, cu scriitorii  Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici și cu alți oameni implicați în echipă, până la urmă am decis că este singura soluție prin care să fim luați realmente în serios. Altminteri, orice fel de comunicat de presă ar fi fost tratat cu superficialitate: iata-i și pe ei, vor și ei să fie băgați în seamă, dar cu siguranță nu se va întâmpla nimic. Ei bine nu, am procedat radical pentru a fi ascultați și pentru a ne apăra demnitatea. S-a întâmplat un lucru inacceptabil din punctul nostru de vedere, și anume politizarea festivalului într-o manieră îngrozitoare. Efectiv a devenit un instument de luptă politică, o bâtă cu care partidele locale își dau în cap unul altuia, defăimând și denigrând în mod sistematic festivalul, în ultima perioadă de timp, în ultimele zece zile să spunem. Acest lucru a creat o stare de suspiciune și-n rândul cunoscuților și-n rândul celor care ar fi putut să paricipe la licitațiile noastre. Spun asta nu întâmplătăr. În ultima săptămână am fost făcuți efectiv albie de porci, utilizându-se minciuni ordinare și manipulare, dar sunt și consecințe practice. De pildă, acum suntem în imposibilitatea de a duce la capăt două proiecte europene, pe care Muzeul Literaturii le-a câștigat, legate de FILIT, FILIT fără frontiere cu două evenimente în Republica Moldova. Suntem în imposibilitatea de a le duce la capăt pentru că am scos la licitație de două ori organizarea de servicii. Nu s-a prezentat nimeni. Prima dată am spus ok, o fi vina noastră, poate nu am promovat suficient, deși am făcut-o ca de obicei. A doua oară doar nu s-a prezentat nimeni, am început să-mi sun cunoscuții și să întreb ce s-a întâmplat. Mi-au răspuns: „A, nu, mulțumim, nu avem nevoie de bani, tu nu vezi ce scandal e? Nu vrem necazuri, nu vrem să se lege de noi unul sau altul, nevinovați fiind să fim purtați pe drumuri și să dăm cu subsemnatul.” Ei bine, suntem în situația de a da banii înapoi, este vorba de aproape 30.000 de euro pe care nu-i putem folosi fiindcă lumea fuge de noi ca de ciumați datorită campaniei deșănțate care a fost purtată împotriva noastră.

 

Trebuie să spunem că bugetul acestui festival a fost de la bun început destul de impresionant...

Bugetul există, noi nu avem probleme de buget. Avem probleme de cheltuirea bugetului în urma campaniei de denigrare a festivalului. Nu vrea să se bage nimeni, le e frică nu cumva să aibă de-a face cu bălăcăreala publică, cu DNA-ul, cu curtea de conturi și așa mai departe. “Nu vreau să mă bag pentru că e o dispută politică și după aceea am de tras. Nu vreau banii voștri”, acesta e semnalul care ni se transmite, ceea ce este extrem de îngrijorător pentru desfășurarea ulterioară a festivalului. Astea sunt două proiecte mici câștigate de noi, dar urmează achizițiile mari pe festival, care dacă nu se întâmplă, rămâi efectiv în drum. În plus, se mai întâmplă ceva. Există și o frică a angajaților muzeului. Cei care se ocupă de festival nu vor să facă referate de necesitate, nu vor să facă parte din comisii de achziții. Îmi spun  “domnule director, nu mă puneți, dacă mă puneți, îmi iau concediu medical. Mi-e frică, nu vreau.  Puneți pe altcineva.” Aceasta este o situație absolut îngrozitoare.

În toată acestă dispută, bugetul este calul de bătaie. Este un buget public ați spus.

Desigur.

Se invocă un raport de audit. Știți ceva despre el?

Bineînțeles. Anul trecut când voi organizam FILIT-ul a venit Curtea de Conturi într-un control al FILIT-ului din anul anterior.  Mi se pare absolut corect să fii controlat atât timp cât cheltuiești banii publici, chit că nu ne-a picat foarte bine fiind în perioada de organizare a FILIT-ului.  Le-am dus cu bine la capăt pe amândouă, am primit Raportul Curții de Conturi în timpul FILIT-ului. Cu unele lucruri neplăcute acolo pe care noi le-am contestat în termenul legal. Unul dintre lucrurile neplăcute, halucinante de fapt, este ca de ce Muzeul a achiziționat serviciul de aistent manager pe festivalul internațional - persoană cu studii superioare și care știe mai multe limbi străine, atât timp cât directorul Muzeului are angajată  deja o secretară cu studii medii. Deci ăsta era unul dintre reproșuri și multe alte reproșuri dinastea halucinante, pe care le-am demontat bucată cu bucată într-o contestație pe care am făcut-o la adresa Curții de Conturi, contestație la care trebuia să primim răspunsul în 45 de zile și la care nu am primit răspuns nici astăzi. În schimb acuma, când ne-am apucat să organizăm FLIT-ul, ne trezim că un partid politic dă un comunicat de presă, invocă acest document al Curții de Conturi și-l publică trunchiat și incomplet și nesemnat și așa mai departe, aducând acuzații grave FLIT-ului. Nu știu de une este luat raportul că nu  seamănă cu ce am primit noi în mod oficial. Deci asta mi se pare o manipulare ordinară.

În condițiile acestea, vă gandiți să acționați în instanța, practic că toate persoanele care v-au prejudiciat imaginea, inclusiv Curtea de Conturi?

Evident. Fac o solicitare să îmi explice, să se explice opiniei publice care e calitatea acelui document. E un document public? Nu? De ce nu a venit până acuma contestația? Evident că trebuie notificată Curtea de Conturi pentru că trebuie să explice și ea la randul ei ce se întâmplă cu documentele care sunt la ea în curte ca să zicem așa.

Hărțuirea aceasta instituțională a început încă de la prima ediție a festivalului. Propriu-zis, cum s-a manifestat această hărțuire?

Păi, în momentul în care începe FILIT-ul, încep numeroase controale de diferită natură, care până atunci nu s-au gasit să vină, vin la un moment dat sau iese primarul Gheorghe Nichita pe post și spune “la FLIT se întâmplă lucruri îngrozitoare. Acolo sigur se fură bani “. Și,  în scurt timp, apare Curtea de Conturi. Ok, putea să apară și întâmplător, dar absolut întâmplător, după aceea apare și raportul Curții de Conturi absolut în timpul FLIT-ului. Și, după aceea, contestația nu e rezolvată în termenul legal, dar apare o chestie trunchiată care e folosită ca armă împotriva noastră de către un partid politic . Plus alte tipuri de șicane. De pildă, ți se cere să faci public bugetul în condițiile în care tu îl ai deja pus pe site. Deci, ți se cere în presă “faceți public bugetul. De ce nu îl faceți public?” în condițiile în care există rapoartele de activitate pe 2013-2014 ale muzeului și bugetul pe înțelesul tuturor pe site-ul muzeului. Orice achiziție pe care noi o facem este anunțată inițial pe site-ul Consiliului Județean și, după ce se face, anunțăm care a fost suma și cine a câștigat. În condițiile în care toate lucrurile sunt transparente, ni se cere insistent în presa, și nu oficial, să facem public bugetul FILIT-ului. Eu consider ca este șicanare.

De ce credeți ca oamenii aceștia manipulează de fapt opinia publică?

Eu cred ca e o lupta politica. Dand în FILIT, da în adversarul politic. Și eu nu vreau să numesc, atenție, nu vreau să numesc partidele politice, pentru că eu nu vreau să fac politică. Vreau ca FILIT-ul să fie lasat în pace. Aș putea spune și cine e partidul care a dat comunicate și toate celelalte, dar asta lumea poate afla foarte ușor, eu nu vreau să spun, fiindcă nu vreau să politizez discuția și nu vreau ca eu sa fiu transformat într-un instrument politic. De aceea nu-i pomenesc numele.

Pana acum, lucrurile par extrem de clare. Am o întrebare, ediția din acest an este deocamdată suspendată, să înțelegem că există și posibilitatea să reveniți asupra deciziei?

Nu, nu pentru ca așa cum era și normal, în momentul în care noi am anunțat asta public, am anunțat și autorii de decizia noastră, ca să nu afle din presă, și nu mai există cale de întoarcere. Ediția din acest an este suspendată, în sensul că nu se termina FILIT aici, noi de săptămâna viitoare, ne apucam să lucram pentru FILIT 2016.

Cum credți că va afecta credibilitatea festivalului pe termen lung suspendarea acestei ediții?

Din cate am văzut, e perceput ca un act de demnitate, care arată că un buget, oricât de generos ar fi el, nu face singur un festival, atât timp cât demnitatea și profesionalismul celor care organizează nu este respectat. Festivalul nu se face de la sine.  Cred că e un semn de verticalitate în fața politicului, o rezistență a culturii și lumea va înțelege foarte bine acest lucru. Cred că anul viitor, când îi vom invita, vor veni cu mare drag, onorând de fapt și acest gest de demnitate pe care-l facem noi acum.

Frederic Beigbeder, Mihail Siskin, Dario Fo, chiar și cu Dario Fo erați în discutii..

Eram foarte aproape, foarte aproape.

Ne imaginăm că tristetea este destul de mare la dumneavoastră...

Mai ales că în ceea ce-l privește pe Dario Fo, noi aveam o surpriză foarte frumoasă.  Dario Fo a scos o carte în Italia, un roman împreună cu Florina Cazacu, despre acel român ars de viu în Italia în anii ’90, caruia i-a dat foc un patron. Intenția noastră era să o traducem, să facem o dezbatere pe scena Teatrului Național despre literatură și implicarea în social și așa mai departe.