Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Nobel pentru Literatură: Favoriţii caselor de pariuri

Academia Suedeză este aşteptată să anunţe joi câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură.

 La casele de pariuri, scriitorul Mircea Cărtărescu deţine o cotă egală - 50 la 1 - cu cele atribuite unor scriitori celebri, precum Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood şi George R.R. Martin, după cum  informează electricliterature.com.

În acest an, Comitetul Nobel pentru literatură a primit 198 de propuneri, inclusiv 38 de scriitori nominalizaţi în premieră.

Dintre cele 198 de propuneri, Comitetul Nobel a reţinut cinci finalişti şi a studiat în profunzime operele acestora. Din Comitetul Nobel pentru Literatură fac parte membri ai Academiei Regale Suedeze, profesori de lingvistică şi lietartură de la diverse universităţi de prestigiu, dar şi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură din anii precedenţi.

Ca în fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acordă cote scriitorilor creditaţi cu şanse reale de a câştiga premiul Nobel pentru literatură. Astfel, potrivit casei Ladebrokes, pe primul loc în rândul favoriţilor din acest an se află scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, cu o cotă de 3 la 1.

Pe locurile următoare se află scriitorul japonez Haruki Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o, ambii cu o cotă de 6 la 1.

Următorii favoriţi ai caselor de pariuri, cu o cotă de 10 la 1 sunt  norvegianul Jon Fosse şi americanii Joyce Carol Oates şi Philip Roth.

Mircea Cărtărescu se află într-o companie selectă din acest punct de vedere, având o cotă de 50 la 1, la egalitate cu un grup numeros de scriitori, printre care  Umberto Eco, Salman Rushdie sau Ian McEwan.

Scriitorul român a primit cote similare şi din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf şi Unibet.

Nu e dificil să găseşti candidaţi care să merite premiul. Sunt foarte mulţi - lumea e atat de mare. Partea dificila e însă selecţia  - spune un fost membru al Academiei, citat de publicaţia britanică The Guardian.

"Nu am asistat niciodată la alegerea unui câştigător asupra căruia toată lumea să fie de acord. daca ar fi asa, ar fi chiar ciudat, mai spune acesta.

Pe de altă parte, un reprezentat al casei de pariuri Ladbrokes, spune ca anul acesta s-au evidentiat doi cai negri: unul este scriitorul maghiar László Krasznahorkai, câştigator al Man Booker International, care a sărit de la o cota de 50 la 1 la 25 la 1 şi poetul corean, Ko Un, care a ajuns de la 40/1 la 20/1.

În mod neobişnuit, anul acesta favoriţii au fost ignorati, iar speculatorii cred ca anul acesta vom avea un castigator neasteptat.

Începând din 1901, premiul Nobel pentru literatură este decernat în fiecare an unui autor din orice ţară de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, "a produs în domeniul literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă".

Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, premiul Nobel aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul îi aduce acestuia o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Nu de puţine ori premiul Nobel pentru literatură a avut şi o semnificaţie politică, având uneori valoarea unei dezavuări a regimurilor autoritare. Într-adevăr, mai mulţi scriitori exilaţi, disidenţi, contestatari, persecutaţi şi interzişi la publicare în ţările lor au fost recompensaţi cu Nobelul pentru literatură, printre aceştia numărându-se nume sonore precum Pablo Neruda, Aleksandr Soljeniţîn şi Gao Xingjian.

Premiul Nobel recompensează în special romancieri, eseişti, poeţi şi dramaturgi. Totuşi, lista laureaţilor include şi trei filosofi, un istoric  şi chiar un fost premier răsplătit cu Nobelul pentru Literatură datorită discursurile sale politice. Este vorba despre Winston Churchill. 

Nobelul pentru Literatura a fost castigat anul trecut de Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale. Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Mircea Cărtărescu, în unanimitate, drept candidat la premiul Nobel pentru literatură pe 2015.