
Cultură
Compozitorul Vladimir Cosma la RFI: E foarte greu să emigrezi, e o ruptură totală
compozitorul_vladimir_cosma_rfi_foarte_greu_emigrezi_ruptura_totala.jpg

"E foarte greu să emigrezi, vă spun, e ceva... o ruptură totală de limbă, de obişnuinţă. Cred că cineva care vrea să plece din ţară trebuie întâi să se rupă complet, ca-ntr-o treabă de dragoste. Mă duc azi după-masă să mă uit la casa mea, unde am locuit în copilăria mea, în strada Spătarului, mă voi duce să văd şcoala primară la Silvestru sau liceul la Dimitrie Cantemir. Toate astea sunt foarte emoţionante", spune Vladimir Cosma.
"Am avut multe discuţii cu Cioran la Paris, când am venit, ne plimbam împreună în Jardin du Luxembourg şi el refuza complet să vorbească pe româneşte cu mine, pentru că spunea că i-a luat atâta din viaţa lui faptul de a fi obligat să scrie în franceză, că nu vrea să mai vorbească româneşte, că-l rupe din această atmosferă. Eram ca doi străini care vorbeau franţuzeşte prost", afirmă compozitorul.
Vladimir Cosma a fost invitatul lui Dan Schwartz la emisiunea Ora de Jazz. Prima parte a interviului a fost difuzată duminică, 27 decembrie. A doua parte poate fi ascultată duminică, 3 ianuarie, de la ora 19.
Vladimir Cosma s-a născut pe 13 aprilie 1940, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. Ajunge la Paris în 1963, urmează cursurile Conservatorului Naţional de Muzică şi studiază cu Nadia Boulanger. Este pasionat de timpuriu de jazz, de muzica de film şi de toate formele muzicilor populare. Compozitor al muzicii din mai bine de 300 de filme, Vladimir Cosma şi-a legat numele de producţii celebre, printre care "Marele blond cu un pantof negru" sau "Aventurile rabinului Iacob", cu Louis de Funes.
Vladimir Cosma a primit între altele două premii César pentru cea mai bună muzică de film: "Diva" (1982) şi "Le Bal" (1984).
Compozitorul Vladimir Cosma, intervievat de Dan Schwartz la emisiunea Ora de Jazz