Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Matei Vișniec, prima premieră a anului la TNB

visniec_1.jpeg

Recviem, de Matei Vișniec, este prima premieră a anului la TNB
Recviem, de Matei Vișniec, este prima premieră a anului la TNB

Început de an în forță la Teatrul Naţional din Bucureşti: 5 noi premiere şi alte două recent ieşite la rampă, conferinţe, expoziţii și teatru contemporan, românesc şi internaţional. Matei Vișniec și Alexandru Dabija deschid seria de premiere ale anului 2016 la TNB.

Cea dintâi premieră a anului va avea loc pe scena Sălii Studio, cu piesa lui Matei Vişniec, Recviem, o parabolă plină de haz şi ironie. Sau, mai precis, cum apreciază însuşi autorul, ”Recviem este un hohot de râs şi de plâns, întrucât istoria suferinţei omeneşti se împleteşte strâns şi cu absurdul, şi cu grotescul şi chiar cu prostia”. Alexandru Dabija, regizorul spectacolului, aduce în scenă o parabolă despre viaţă şi moarte, iscată de ororile războiului cu lumea de dincolo.

Matei Vişniec va deschide şi seria de conferinţe ale anului 2016 la Teatrul Naţional din Bucureşti, duminică 17 ianuarie, ora 11.00, la Sala Atelier, cu tema ”Teatru şi jurnalism”.

La Sala Pictura va avea loc, în următoarea perioadă, premiera ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon.

La Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului Lut (Klei, 2002), cel mai cunoscut text al autoarei olandeze Marijke Schermer care a scris peste 10 piese de teatru și două romane, distinsă, în 2009, cu Premiul pentru Literatură ”Charlotte Kohler”.

În cadrul schimburilor culturale, în acest an turneul ”Teatru românesc la Bucureşti şi Chişinău”, început cu succes în 2014, aduce în următoarea perioadă, la Bucureşti, două spectacole ale Teatrului Naţional din Chişinău : Casa de pe graniţă de Slawomir Mrozek, şi Filumena Marturano sau Divorţ în stil italian de Eduardo de Filippo, ambele pe scena Sălii Studio.