Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Claude Monet - grădinar și pictor - expoziție eveniment la Londra

monet_giverny.jpg

Claude Monet la Giverny în 1921
Claude Monet a trăit la Giverny din 1883 până la moartea sa în 1926
Sursa imaginii: 
https://www.royalacademy.org.uk

Academia Regală de Artă (The Royal Academy) din Londra găzduiește o expoziție eveniment: Pictând grădina modernă - de la Monet la Matisse. Piesa de rezistență este evident pictorul impresionist francez Claude Monet, dar alături de el apar alte nume celebre ale curentului lansat de el, post-impresioniști și avangardiști într-o selecție extrem de rară și de valoroasă. 

"S-ar putea să datorez florilor faptul că am devenit pictor", spunea la un moment dat Monet și nu e de mirare, dacă ne gândim că poate cele mai multe tablouri ale sale au subiecte florale.

Expoziția, organizată în colaborare cu Muzeul de Artă din Cleveland, acoperă perioada anilor 1860 - 1920, în fapt perioada în care Monet a pictat și în care a influențat în mod decisiv arta modernă.

În deschiderea expoziției sunt expuse tablourile din tinerețe, mai ales cele, destul de convenționale, care înfățișează florile din grădina mătușii sale, pentru ca peste numai câteva saloane să fie expuse celebrele tablouri de la Giverny, iar expoziția se încheie cu marele său Triptic Agapanthus - trei tablouri uriașe cu nuferi, care aparțin unor muzee diferite și care au fost reunite acum pentru prima oară. 

Monet s-a mutat la Giverny, pe malul Senei în Normandia în 1883 și a trăit acolo până la moartea sa în 1926, iar grădina casei unde a trăit i-a servit drept inspirație permanentă.

El însuși un pasionat horticultor, Monet a amenajat în timp grădina, adăugându-i inclusiv caracteristici tipic japoneze, ceea a făcut-o să devină un loc de mare atracție pentru turiști, în 2014 fiind vizitată de 627000 de persoane.

Expuse alături de tablouri sunt instrucțiunile lui Monet către grădinarii săi, cataloage de semințe din secolul al XIX-lea și cărți ilustrate de botanică vechi de peste un secol.

Dar Monet este doar unul dintre pictorii fascinați de grădini expuși la Royal Academy, expoziția având tablouri de Renoir, Cezanne, Pissarro, Manet, Sargent, Kandinsky, Liebermann, Van Gogh, Matisse, Klimt și Klee, în total peste 120 de tablouri.

Unii dintre acești pictori erau și ei horticultori pasionați, printre ei Gustave Caillebotte, Paul Cezanne, Theo Van Gogh și Henri Matisse chiar l-au vizitat pe Monet la Giverny.

Grădinile pictate au devenit un subiect obsedant pentru unii, într-atât de mult încât criticul de artă Octave Mirbeau îi scria lui Monet , “Iubesc compostul așa cum ai iubi o femeie". 

Expoziția este deschisă la Royal Academy până pe 20 aprilie 2016.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ