Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondatorul Wikipedia vine în România

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine în premieră în România, peste două săptămâni la o conferință organizată de o agenție de publicitate.

La 15 ani de la lansarea Wikipedia, Jimmy Wales va dezvălui, în cadrul conferinţei, filosofia din spatele acestei enciclopedii online şi cum a reuşit prin intermediul acestei platforme să revoluţioneze modul în care oamenii din întreaga lume au acces la informaţii. Ana Maria Florea Harrison cu detalii.

În fiecare lună, peste 80.000 de voluntari de pretutindeni contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.

Aflat în topul celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este un antreprenor american, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universităţii Harvard şi membru al MIT Center of Collective Intelligence. Îndemnat de o curiozitate intelectuală fenomenală şi de pasiunea pentru tehnologie, Jimmy Wales a reuşit să pună în 2001 bazele Wikipedia, potrivit organizatorilor evenimentului de la Bucureşti.

Pornind de la o idee radicală, de a imagina o lume în care absolut fiecare persoană de pe planetă primeşte acces liber la întreaga cunoaştere a umanităţii, Jimmy Wales şi o echipă de voluntari au reuşit să aducă Wikipedia pe locul al cincilea în topul celor mai accesate platforme online, după Google, Yahoo, Microsoft şi Facebook, şi urmată de Amazon, Apple şi eBay.

"Wikipedia le îngăduie oamenilor nu numai accesul la cunoştinţele altora. Când contribui la o construcţie, aceasta îţi aparţine, ai investit în ea. Este de departe o răsplată mai mare decât dacă ţi s-ar fi dat gata făcută", spune Jimmy Wales.

"Wikipedia creşte în fiecare zi, în acelaşi ritm cu dorinţa oamenilor din întreaga lume de a cunoaşte din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai repede. Nici nu ne-am fi putut imagina, acum 15 ani, că va exista un loc în care să găseşti răspuns la orice întrebare. Fără o idee îndrăzneaţă şi un om cu viziune, care să creadă cu adevărat în ea, astăzi nu am fi putut vorbi despre Wikipedia. De aceea, îl aducem în premieră în România pe Jimmy Wales", spune Bogdan Enoiu, directorul general al McCann WorldGroup România.

McCann/Thiess Conferences este o platformă de know-how pe teme de leadership, educaţie, sport şi inovaţie. "American Heroes, A Leadership Lesson", evenimentul care i-a adus în România pe doi dintre cei mai apreciaţi militari americani, a fost urmat de conferinţa "Justiţiarul", care l-a avut ca invitat pe Antonio Di Pietro, una dintre figurile legendare ale justiţiei internaţionale.

Ultima conferinţă din anul 2015, "A WWVVisionary Lesson" l-a avut ca invitat pe sir Tim Berners-Lee, cel care a dezvoltat Word Wide Web-ul, un instrument ce s-a dovedit esenţial pentru societatea modernă.