Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 100 de evenimente organizate în toată țara în Luna Francofoniei INTERVIU AUDIO

Luna martie este luna francofoniei. În toată țara sunt organizate peste 100 de evenimente culturale și ștințifice de către delegațiile diplomatice ale țărilor francofone, institutul francez și alte organizații culturale și non-guvernamentale.  Joanne Lemay, ambasadorul Canadei la București și președinta Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România în 2016, trece în revistă la RFI, evenimentele francofone de luna aceasta. Peste 100 de evenimente organizate în toată țara în Luna Francofoniei.

Grupul de Ambasade şi Delegaţia de Misiuni Francofone (GADIF) curpinde treizeci şi şapte de membri. Există şi institute culturale, avem Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Agenţia Universitară Francofonă şi, bineînţeles, Institutul Francez. A fost foarte important să le dăm oportunitatea tuturor membrilor de a-şi organiza propriile evenimente. Avem mai mult de o sută de evenimente în luna francofoniei şi este foarte important pentru noi să cuprindem toată România pentru că francofonia se sărbătoreşte  în toată ţara.

 

Remarc faptul că  în multe oraşe se organizează câte ceva...

 

Eu personal voi avea ocazia de a merge la Timișoara pentru a participa la ''Haikunoi'', eveniment Organizat de Institutul Francez și care contibuie mult imaginea Lunii Francofoniei. Voi avea şansa de a întânli tineri care au lucrat la dezvoltarea de haikuuri în limba franceză şi abia aştept să le văd creativitatea. Anul trecut am participat la Craiova şi a fost o experienţă excepţională de-a vedea atâţia români  înteresaţi de francofonie. Aş vrea să subliniez faptul că franceza nu este limba maternă pentru aceşti oameni şi creativitatea lor m-a uluit. Eu voi fi la Timişoara și pentru prezentarea filmului canadian « Inima Doamnei Sabali ». Sunt unul dintre ambasadorii care va călători în Luna Francofoniei. Aşadar ne împărţim ţara  în funcţie de disponibilităţi. Abia aştept pentru că luna francofoniei îmi permite să descopăr şi alte meleaguri din România.

 

Daţi-mi şi alte exemple de evenimente... Am văzut că institutul francez este plin de evenimente, ziua și evenimentul…

 

Avem săptămâna muzicii franceze care va avea loc la Alianţa franceză din Piteşti, vom avea o dezbatere despre Diversitatea Culturală Francofonă, Francofonia, Limbile Străine în Europa în contextul economic de mâine la Universitatea din Cluj-Napoca. Avem concertul Frenchmania, care este organizat de institutul francez. Eu nu am fost niciodată la un concert Frenchmania și abia aștept, au un foarte mare succes. (Serie de concerte organizate de Institutul Francez și Keo, în care interpreți români cântă în franceză, n.r.) Evenimentul este ingenios și gândit să apropie oamenii pentru că, după cum bine știm, muzica aproprie lumea. Sunt multe melodii franceze foarte frumoase… Faptul ca mulţi români participă la acest eveniment mă face să mă gândesc că, în afară că vorbesc franceză, aceşti oameni mai şi cântă în franceză.Va fi şi un turneu al muzicianului haitian Belo pe 16 martie la Craiova, pe 17 martie la Piteşti. Vom avea şi studii francofone la sfârşitul luni. La Iaşi, de exemplu, vom avea colocvii internaţionale ''francofonia/curiozitate'' care va avea drept centru de interes, literatura canadiană.