Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Levente Molnar, la RFI: "Fiul lui Saul" a avut un parcurs incredibil

levente.jpg

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Proaspăt întors din Statele Unite ale Americii unde a participat la Gala decernării premiilor Oscar, distincţie primită şi de filmul în care a jucat, actorul clujean Levente Molnar a acordat un interviu RFI România. Actorul a vorbit atât despre atmosfera de la Oscaruri, cât și despre filmările pentru producția premiată, Fiul lui Saul. Pelicula maghiară, recompensată cu Oscar pentru cel mai bun film străin, rulează deja în cinematografele din România.

Reporter: Ce a însemnat pentru voi să participaţi şi să câştigaţi la o astfel de gală?

Levente Molnar: Pentru a noi a fost şi este în continuare o bucurie foarte mare. Cu siguranţă am nevoie de timp să realizez ce s-a întâmplat.

Reporter: Cum se uitau ceilalţi actori americani la voi, cei veniţi din Europa?

Levente Molnar: Se uitau la noi şi relaţionam, nu aveam nicio problemă în a face asta exact din motivul că facem aceeaşi meserie şi nu diferă cu nimic munca în sine, ceea ce facem. Ceea ce a fost acolo a avut un ecou şi în Statele Unite, a avut parte şi de presă foarte bună, şi de reacţia publicului foarte bună, şi acum sunt foarte moderat în ceea ce spun pentru că, într-adevăr, a avut un parcurs incredibil acest film şi acest lucru a ajuns şi la urechile colegilor de acolo sau de oriunde să fi fost de pe mapamond, acolo se adună din foarte multe locuri oameni şi nu s-au sfiit să dea voce părerii lor, care, în majoritatea copleştioare a cazurilor a fost una foarte pozitivă, ceea ce ne onorează. Este o producţie maghiară. Ce anume să fi putut să propulseze? Cred că acea perspectivă unică prin care a încercat şi, pare-se, a reuşit acest regizor, Laszlo Nemes, aflându-se la primul lui lungmetraj, unghiul din care a încercat să se aproprie de acel subiect, este vorba despre Auschwitz, despre Holocaust, despre ororile petrecute acolo. Încercarea, iarăşi zic din reacţii, reuşită de a reduce totul la sufeltul unui singur om şi de a încerca – şi nu folosesc cuvântul de a minimaliza- de a reduce prin acel un om să reuşească să prezinte enormitatea acestor orori despre care este vorba în film. Am avut onoarea să întâlnesc o echipă care era, într-adevăr, interesată şi făcea ceea ce trebuia să facă şi asta m-a motivat şi pe mine să încerc să dau acelaşi sentiment şi în alţii, adică de muncă, de muncă bună, de toate conotaţiile bune ale acestui cuvânt- muncă. Ar trebui enumerate foarte multe lucruri care au dus, într-un final acest film într-o stagiune festivalieră care este pe încheiate, să aibă o asemenea carieră incredibilă.

Reporter: Cum vi s-au părut ecourile din presa din România, având în vedere că este un film unguresc, în care joacă un actor din România şi toată lumea a încercat să-şi tragă spuza şi să se bucure cât mai tare de această reuşită?

Levente Molnar: Mă onorează această atenţie. Într-adevăr, este un film maghiar, filmat în Ungaria, dar având un cast foarte petriţ. Am avut colegi din Polonia, din Slovacia, din Germania, din Israel, din Statele Unite, mai de peste tot. A  fost o alegere foarte reuşită. Toate aceste ţări, inclusiv în România am avut împreună această şansă de a sta şi de a vedea dacă se întâmplă, dacă primim sau nu Oscarul.

Reporter: Care a fost cel mai greu lucru în timpul filmărilor?

Levente Molnar: Nu trebuie să fii actor ca să ai o anumită perioadă de pregătire destul de îndelungată, pentru a reuşi să aprofundezi ceea ce s-a întâmplat acolo, despre ororile petrecute acolo, pentru ca cineva care intră într-un decor care să semene izbitor cu ceea ce a fost şi este la Auschwitz, ca să te treacă nişte fiori pe care să ai, totuşi, probleme să îi controlezi. Doar dacă te trece gândul la ce au fost supuşi acei oameni ca să trăiască: au fost forţaţi să-şi mintă semenii, să scoată acele corpuri neînsufleţite, să le ardă, să împrăştie scrumul. Nici măcar nu pot să-mi imaginez cam cum au reuşit ei să relaţioneze în aceste condiţii în care au fost forţaţi să trăiască.     

 
Actorul Levente Molnar intervievat de Bianca Pădurean, corespondent RFI la Cluj