Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O româncă - locul 2 la Olimpiada Internațională de Franceză INTERVIU AUDIO

img_2044.jpg

Diana Militaru și profesoara ei de Limba Franceză la Palatul Cotroceni

Luna martie este luna francofoniei și vă reamimtim că în România, un milion și jumătate de elevi și studenți învață limba franceză. Aceasta le este predată de aproximativ 8.000 de profesori. Una dintre aceste eleve a fost invitată specială la recepția oferită recent de președintele Iohannis pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei. Diana Militaru, o elevă de liceu care face doar două ore de franceză pe săptămână la școală, a ocupat locul al doilea la Olimpiada Internațională de Francofonie de la Cluj Napoca și are planuri mari de viitor.

Felicitări Diana, ai luat un premiu important, ne spui tu despre ce e vorba ?

 

Da, am participat la prima ediţie al Olimpiadei Internaționale de Limba Franceză, unde am reuşit să obțin premiul al doilea.

 

Cine vine la această Olimpiadă Internațională de Limba Franceză ?

 

Este o olimpiadă care a avut loc prima dată ȋn România, la Cluj-Napoca anul trecut, au participat tineri din mai multe ţări francofone, mai exact din Europa Centrală şi din Europa de Est. A constat  ȋn două probe: o probă scrisă, individuală şi o probă orală ȋn care a trebuit să lucrăm ȋn echipă cu elevi din alte ţări. Ceea ce a fost un privilegiu de a vorbi limba franceză şi de-a  ȋmpărtăşi experiența cu ceilalţi.

 

Tu cu cine ai fost  ȋn echipă ?

 

Am fost cu câte o persoană din celelate ţări participante, din Armenia, Republica Moldova, Macedonia, Bulgaria. 

 

Şi ce a trebuit să faci la această probă ?

 

A trebuit să facem un proiect ȋmpreună. Am urmărit un video, mai exact o piesă a unui cântăreţ francez şi a trebuit să scriu un articol pe baza acelei piese, mesajul pe care ȋl transmite.

 

Ȋn ce clasă eşti tu ? 

 

Sunt clasa a douăsprezecea.

 

De ce ai ales să studiezi limba franceză ?

 

Este o  ȋntrebare foarte bună, nici eu nu pot să răspund la această ȋntrebare, cred că este aşa cum am spus şi ȋn discurs, este o limbă de predilecţie. Nu pot sa spun că există un motiv pentru care am ales-o, mai repede cred că ea m-a ales pe mine.

 

De când studiezi ? 

 

Limba franceză studiez din clasa a cincea, deci nu de foarte mult timp şi la liceu pot să spun că am aprofundat-o.

 

Câte ore faci pe săptămână ?

 

Două ore pe săptămână sunt la profil de matematică-informatică.

 

Deci cu două ore pe săptămână te-ai bătut cu francofoni care fac mult mai multe, de la şcoli bilingve probabil

 

Exact.

 

Şi cum este să câştigi ȋn faţa unor oameni care studiează mult mai mult decât tine ?

 

Bineînţeles mândrie şi cred că totul depinde mai ales de munca pe care am depus-o. Consider că am depus foarte multă muncă şi am pus şi suflet ȋn ceea ce am făcut şi cred că asta contează cel mai mult. Mândrie, bineînţeles, satisfacţie şi nu ştiu poate chiar o mulţumire sufletească.

 

Doamna profesoară (profesoara de limba franceză a Dianei Militaru, n.r.) spunea ceva de Strasbourg ?

 

Da, acolo vreau sa merg să studiez la Facultatea de Drept, deja m-am ȋnscris, am trimis dosarul şi acum aştept un răspuns din partea lor.

 

Aştepţi o bursă sau să fii acceptată ?

 

Să fiu acceptată, pentru că în cadrul facultăţilor nu există burse în primul semestru numai în cazul marilor şcoli pot să obţin bursă.

 

Şi cine te ajută cu taxele şcolare ?

 

Nu prea sunt taxe şcolare, există doar o sumă de 184 de euro pe care o plătesc la început părinţii mei şi din bursele pe care le obţin eu la şcoală, bineînţeles,.

 

Mult succes, Diana !

 

Mulţumesc frumos.

 

Bonne chance !

 

Merci !