Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei regizori români, în selecția oficială de la Cannes

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai

Trei regizori români se regăsesc în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, după ce Cristian Mungiu şi Cristi Puiu au fost incluşi în competiţia oficială a festivalului, iar Bogdan Mirică a fost selectat în secţiunea ”Un Certain Regard”.

Regizorii români Cristian Mungiu şi Cristi Puiu au fost incluşi într-una dintre cele mai eclectice selecţii oficiale ale Festivalului de Film de la Cannes, alături de nume sonore ale cinematografiei mondiale, precum Pedro Almodovar, Jim Jarmusch, Ken Loach şi fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, în timp ce regizorul Bogdan Mirică a fost selectat în secţiunea ”Un Certain Regard”.

Titlurile filmelor incluse în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes au fost anunţate, într-o conferinţă de presă, de Pierre Lescure, Preşedintele festivalului, şi Thierry Frémaux, Delegatul General al festivalului.

Conferinţa de presă, programată la Paris, a început cu o întârziere de aproximativ 20 de minute, din cauza unui protest al angajaţilor din industria cinematografică franceză, organizat împotriva unei propuneri de modificare a legislaţiei muncii din Franţa.

Pierre Lescure şi Thierry Frémaux şi-au exprimat sprijinul faţă de protestatari.

Peste 1.869 de lungmetraje au fost vizionate de comitetul de selecţie, care a ales 49 de lungmetraje în diversele secţiuni ale festivalului, iar 7 dintre ele sunt filme de debut. În total, 28 de ţări sunt reprezentate.

Potrivit organizatorilor, selecţia oficială este ”aproape completă”, chiar dacă un lungmetraj din Panama ar putea fi inclus în ultimul moment în programul oficial.

Pierre Lescure şi Thierry Frémaux au promis cinefililor un Festival 2016 bogat în vedete. Julia Roberts va urca pentru prima dată treptele celebrului Palais des Festivals et des Congrès din Cannes.

La ediţia din acest an sunt aşteptaţi şi alţi actori celebri, precum Kristen Stewart, Charlize Theron, George Clooney, Ryan Gosling, Russell Crowe, Vincent Cassel, Léa Seydoux, Adèle Haenel, Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni-Tedeschi şi Isabelle Huppert.

Un număr de 20 de filme au fost selectate în competiţia oficială şi vor concura pentru trofeul Palme d'Or. Printre acestea se află şi filmele româneşti ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu. Cei doi regizori români vor concura pentru prima dată împreună, în acelaşi an, pe Croazetă.

Competiţia oficială de la Cannes 2016 este alcătuită din următoarele pelicule: ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, ”Julieta”, de Pedro Almodovar, ”American Honey”, de Andrea Arnold, ”La fille inconnue”, de Jean- Pierre şi Luc Dardenne, ”Personal shopper”, de Olivier Assayas, ”Juste la fin du monde”, de Xavier Dolan, ”Ma loute”, de Bruno Dumont, ”Paterson”, de Jim Jarmush, ”Rester vertical”, de Alain Guiraudie, ”Aquarius”, de Kleber Mendonça Filho, ”Daniel Blake”, de Ken Loach, ”Mal de pierre”, de Nicole Garcia, ”Ma’Rosa”, de Brillante Mendoza, ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, ”Loving”, de Jeff Nichols, ”Agassi”, de Park Chan Wook, ”The Last Face”, de Sean Penn, ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, ”Elle”, de Paul Verhoeven, ”The Neon Daemon”, de Nicolas Winding Refn.

Pierre Lescure şi Thierry Frémaux au anunţat, de asemenea, titlurile filmelor care au fost selectate în secţiunea Un Certain Regard.

Cineastul român Bogdan Mirică a fost selectat în această secţiune cu lungmetrajul său de debut, ”Câini/ Dogs”. După ce a rostit numele tânărului regizor român, Thierry Frémaux a spus că ”România este o regiune vitală din punct de vedere cultural”.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura următoarele filme: ”After the Storm”, de Hirokazu Kore-eda, ”Apprentice”, de Boo Junfeng, ”Captain Fantastic”, de Matt Ross, ”La Danseuse”, de Stephanie Di Giusto), ”Câini/ Dogs”, de Bogdan Mirică, ”Eshteback”, de Mohmaed Diab, ”Fuchi Ni Tatsu”, de Fukada Koji, ”Hymyileva Mies”, de Juho Kuosmanen, ”La larga noche de Francisco Sanctis”, de Andrea Testa, ”Me’ever Laharim Vehagvaot”, de Eran Kolirin, ”Omor Shakhsiya”, de Maha Haj, ”Pericle Il Nero”, de Stefano Mordini, ”The Red Turtle”, de Michael Dudok de Wit, ”The Transfiguration”, de Michael O’Shea, ”Uchenik”, de Kirill Serebrennikov, ”Varoonegi”, de Behnam Behzadi, ”Voir du Pays”, de Delphine Coulin, Muriel Coulin.

În afara competiţiei de la Cannes vor fi proiectate filmele ”The BFG”, de Steven Spielberg, ”Goksung”, de Na Hong-jin, ”Nice Guys”, de Shane Black, şi ”Money Monster”, de Jodie Foster.

În secţiunea Midnight Screenings vor rula lungmetrajele ”Gimme Danger”, de Jim Jarmusch, şi ”Train to Busan”, de Bu-San-Haeng.

În Special Screenings au fost selectate filmele ”Le Cancre”, de Paul Vecchiali, ”Exil”, de Rithy Panh, ”Hissein Habre”, de Mahamat-Saleh Haroun, şi ”Last Days of Louis XIV”, de Albert Serra.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, va fi proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Filmul de închidere va fi, pentru prima dată în istoria festivalului de pe Croazetă, lungmetrajul care va câştiga trofeul Palme d'Or.

Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller. Componenţa acestui juriu va fi anunţată săptămâna viitoare.

Juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje, prezidat de cineasta niponă Naomi Kawase, va recompensa atât cele mai bune filme din competiţia scurtmetrajelor, cât şi cele din selecţia Cinéfondation. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi dezvăluit în prima săptămână a lunii mai.

Miercuri seară, organizatorii au anunţat titlurile scurtmetrajelor incluse în selecţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Filmul ”4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectat în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Cannes 2016, iar scurtmetrajul ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor oficiale.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.