Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Cannes intră în cursă Cristian Mungiu cu «Bacalaureat»

Un al doilea film românesc este prezentat astăzi în «marea» competiţie a celei de-a 69-a ediţii a festivalului de la Cannes, cea pentru multrâvnita Palme d’or. E vorba de «Bacalaureat», noua producţie a lui Cristian Mungiu. După «Sieranevada» a lui Cristi Puiu – foarte apreciat de critici – iată deci o a doua şansă pentru cinematografia română de a obţine marele premiu la această ediţie 2016. Mungiu nu este pentru prima dată la Cannes, ba chiar putem spune că e un pic ca la el acasă pe malul francez al Mediteranei...

Cristian Mungiu nu e un neofit la Cannes, nu vine nici prima nici a doua oară aici. Am putea spune că dimpotrivă, regizorul român e ca acasă la el aici pe Croazetă. Nouă ani după ce a obţinut primul său mare premiu La Palme d’or la Cannes pentru « 4 luni, trei săptămâni şi 2 zile », patru ani după ce a obţinut aici premiul pentru interpretare pentru pelicula « După dealuri », Cristian Mungiu revine deci în competiţie cu un nou lungmetraj, « Bacalaureat ». În paranteză fie spus, Mungiu fusese reperat de organizatorii festivalului de la Cannes încă din 2002 când prezentase în secţiunea paralelă Quizaine des réalisateurs pelicula « Occident ». Mungiu e deci un « abonat » la Cannes de aproape 15 ani.

Regizorul se apleacă asupra statutului de tată şi de soţ

Noul său film, « Bacalaureat », propune portretul unui tată în plină criză existenţială şi este, din spusele lui Mungiu reluate de revista L’Express, în mare parte « un film autobiografic ». Regizorul se apleacă asupra statutului de tată şi de soţ în acelaşi timp. Personajul principal, un medic de provincie din România de azi – interpretat de Adrian Titieni – încearcă să le dea o educaţie cât mai bună copiilor săi rămânând totodată un model pentru ei. Rolurile feminine sunt jucate de Maria Drăguş, Lia Bugnar şi Mălina Manovici. Observatorii remarcă faptul că Mungiu îşi schimbă registrul, el, care de obicei dădea roluri principale femeilor, se concentrează acum asupra unui bărbat. În fine, Vlad Ivanov e şi el pe generic, la fel ca în alte două filme prezentate anul acesta la Cannes.
De notat că în paralel cu proiecţia filmului astăseară aici în competiţie, « Bacalaureat » iese şi pe ecranele din România. Premiera are loc în această seară la Sala Palatului.
Nu am văzut încă « Bacalaureat » - proiecţia pentru presă e în această dimineaţă - dar am întâlnit confraţi care au avut privilegiul să-l vadă la Paris acum câteva săptămâni şi au ieşit bulversaţi din sală, entuziasmaţi şi convinşi că între « Sieranevada » lui Cristi Puiu şi « Bacalaureat » lui Cristian Mungiu, « românii nu au cum să scape anul acesta de un un mare premiu », de ce nu chiar de o nouă Palme d’Or. Și să nu uităm că şi în principala secţiune paralelă Un certain regard, un al treilea regizor din România, Bogdan Mirică cu « Câini » a făcut senzaţie pe Croazetă duminică. La aceşti trei « principali concurenţi » trebuie să-i reamintim, generic cel puţin, şi pe toţi ceilalţi care concurează la scurtmetraje sau la filmele de şcoală.

Casting de lux pentru noul Dolan : Nathalie Baye, Marion Cotillard şi Léa Seydoux

Al doilea film în competiţie azi este « Juste la fin du monde » - pe care l-am putea traduce liber « E doar sfârşitul lumii » - în regia tânărului canadian Xavier Dolan – nu are decât 27 de ani dar déjà 6 filme la activ. Povestea pune în scenă revenirea acasă, în sânul familiei, după 12 ani de absenţă, a unui scriitor. El trebuie să le anunţe alor săi că va muri în curând dar se loveşte de siuaţia de criză permamentă în care trăieşte familia sa – un frate cu soţia sa, o soră şi mama lor. Rolurile sunt sublim interpretate de o echipă de actori francezi de mâna întâi, un casting de lux : Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux şi Gaspard Ulliel. Proiecţia a fost urmată de ropote de aplauze dar şi de câteva huiduieli, semn că nu toată lumea a apreciat.
De notat ca o anecdotă că una din scenele hilare ale filmului – nu sunt multe – se derulază într-o bucătărie când mama şi fiica încep să facă aerobic pe melodia « Dragostea din tei ». Sunt prezentate apoi în film şi lungi secvenţe din clipul grupului O-zone.