Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sophia Loren vine pentru prima oară în România, la TIFF

Clujul se pregătește pentru debutul ediției a 15-a a celui mai important festival de film din România. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF va începe în această seară, în Piața Unirii, de la ora 20.45. Imediat după gala de deschidere, va avea loc premiera mondială a peliculei 6,9 pe scara Richter, în prezența regizorului Nae Caranfil. 

Cu doar două zile înainte de începutul ediţiei cu numărul 15 a Festivalului International de Film Trabsilvania, organizatorii au anunţat cine va fi personalitatea cinematografiei mondiale care va fi omagiată anul acesta la TIFF. Actriţa Sophia Loren vine pentru prima data în România. Sex simbol al anilor ’50 - ‘70, cu o popularitate internațională neegalată de nicio altă actriță italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții, în 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei.

În acest sfârșit de săptămână, în cadrul TIFF, vor avea loc mai multe evenimente importante.

“Probabil, din punctul meu de vedere, cele mai interesante evenimente vor fi în primul weekend, la Bonţida, sunt două filme foarte diferite. E vorba de Show of shows, sâmbătă, pe 28 mai şi o mare desfăşurare de forte duminică, e un film suedez, se cheamă Haxan. E un film mut, dar care va fi văzut cu orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungariu, a spus Tudor Girugiu, directorul TIFF.

De-a lungul timpului, TIFF a celebrat acriţe de primă mână ale cinematografiei mondiale, cum ar fi Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve sau Geraldine Chaplin. Anul acesta, pe lângă Sohia Loren, vor fi celebrate pentru întreaga carieră actriţele Carmen Galin, care va fi distinsă cu Premul de Excelenţă şi Lujza Orosz, care va primi Premiul pentru întrega actvitate.

O altă noutate de anul acesta este introducerea a două secţiuni noi. Una se numeşte #Animal, cu filme în care animalele joacă un rol central, iar alta Cinema, Mon Amour, potrivit directorului artistic al festivalului, cel care face în fiecare an selecţia filmelor la TIFF. 

“Sunt documentare foarte diverste despre ce înseamnă filmul, documentare despre cineaşti, despre monştri sacri Hitchcock, Truffaut, un documentare care a făcut tutul tutror festivalurilor mari din lume, e un documentar foarte nostalgic despre Ingrid Bergman. E un documentar de două ore cu imagini de arhivă absolut extrardinare. E un documentar care se cheamă A fost odată un vis despre figuranţi de cinema din filme mari: Undeva, cânva, A fost odată în vest şi aşa mai departe”, a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Peste 850 de invitaţii români şi străini sunt aşteptaţi anul acesta la TIFF. De asemea, secţiunea Focus este concentrată pe trei cinematografii mai puţin cunoscute la noi: cea din Lituania, Liban şi Croaţia. Ca eveniment deosebit mai merită menţionată proiecţia blockbusterului Mad Max: Drumul Furiei, în prezenţa producătorului său, Iain Smith, invitat special la TIFF. Această proiecţie va avea loc în 3 iunie, pe ecranul în aer liber din Piaţa Unirii.

Bianca Pădurean despre TIFF 2016