Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câţi bani s-au strâns până acum pentru "Cuminţenia Pământului"?

Premierul Dacian Cioloş a anunţat luni că până în prezent s-au strâns aproape 130 de mii de euro prin subscripţia publică pentru achiziţionarea operei "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi. Suma necesară e de şase milioane de euro. Restul de cinci milioane vine de la Guvern.

Cei mai mulţi bani pentru "Cuminţenia Pământului" s-au strâns în ultimele zile, precizează premierul Dacian Cioloş.

"Până în momentul de faţă s-au colectat 129.526 de euro, dintre care mai mult de 60% în ultimele zile de când am lansat aceste spoturi. Sigur, suma nu e mare, dar mă încurajează faptul că atunci când există o mobilizare şi subiectul este prezent, există o mobilizare şi din partea oamenilor. Vom menţine acest subiect, această temă prezentă în zilele, săptămânile şi lunile următoare atât în ţară, cât şi în diaspora", spune prim-ministrul la lansarea oficială a campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi.

"Mi s-a părut că e un moment important în a folosi arta, în a folosi acest proces de subscripţie publică a unei opere de artă care, din punctul meu de vedere, prin definiţie, reprezintă sufletul neamului românesc, (...) ca un moment care să contribuie la construcţia spiritului cetăţenesc colectiv, trecând printr-o asumare a responsabilităţii individuale", declară premierul.

La evenimentul de la Palatul Victoria au fost prezenţi şi actorii Oana Pellea şi Victor Rebengiuc, în calitate de susţinători ai campaniei.

Victor Rebengiuc a povestit că a vizitat atelierul lui Brâncuşi în Centrul Pompidou din Paris şi a plâns din cauza faptului că exponatele nu erau în România: "Se pare că ar fi putut veni fără să ne coste nimic. Era vorba de o donaţie. Acum suntem în situaţia când nu mai putem revendica atelierul lui Brâncuşi, dar putem printr-un mic efort pe care-l facem fiecare să avem "Cuminţenia pământului" în faţa ochilor, în permanenţă, oricând dorim. Vă îndemn, vă îndemn pe toţi, daţi fiecare cât costă o bere! Nu bei o bere, ci o dai la "Cuminţenia pământului" şi încetul cu încetul, din mai multe beri, o să vedeţi că o să putem să ne îndeplinim acest vis".