Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum de o țară din Est deține recordul bibliotecilor în Europa?

praga.jpg

Biblioteca Strahov, Praga, Republica Cehă
Image source: 
bluesyemre.com

Există în Europa peste 65.000 de biblioteci. Cehia, Bulgaria, Lituania și Letonia au cele mai multe biblioteci, raportat la populație, în vreme ce Olanda, Grecia şi Portugalia au cele mai puţine. România se află cam pe la mijlocul acestui clasament.

92% dintre cehi vor să împrumute în continuare cărți de la biblioteci. În Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2.000 de persoane. Asta înseamnă de patru ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de zece ori mai mult decât în SUA. Cum de s-a întâmplat așa? E simplu. Așa cerea legea din 1919. Ani de zile a fost obligatoriu ca fiecare aşezare să aibă o bibliotecă, fie că era vorba de un oraş sau de un sat. Ideea era să crească gradul de alfabetizare şi de educaţie. Și a funcţionat. Legea a rămas în vigoare şi atunci când Cehoslovacia a fost ocupată de Germania, dar şi după despărţirea de Slovacia. În cele din urmă însă, legea a fost abandonată în 2001 din rațiuni financiare. Consecința:11% dintre bibliotecile publice s-au închis de atunci.

Potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Finlanda şi Danemarca cheltuiesc cei mai mulţi bani pe biblioteci, peste 30 de euro pe cap de locuitor. În Cehia suma variază de la 11 la 30 de euro, iar România alocă sub 10 euro pe cap de locuitor.

La o scurtă privire peste raport mai constatăm că 67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an (28% în ultima lună). În clasasament urmează danezii (57%), apoi belgienii cu 42%.

România se situează departe de aceste cifre. Numai 16% dintre concetățeni au vizitat o bibliotecă în ultimul an şi doar 9% în ultima lună. În România există 1 - 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori.