Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scrisoare deschisă pentru demiterea ministrului Culturii. Corina Șuteu, acuzată de abuz și rea credință

suteu.jpg

Ministrul Culturii Corina Șuteu
Ministrul Culturii Corina Șuteu
Sursa imaginii: 
facebook.com

Mai mulți cineaști îi cer premierului Dacian Cioloș să o demită pe Corina Șuteu din funcția de ministru al Culturii. Conform reclamanților, ministrul ar fi încercat de mai multe ori să modifice legea cinematografiei în un mod abuziv, în interesul unui anumit grup, ignorând opinia breslei.

58 de cineaști au semnat scrisoarea deschisă adresată premierul Cioloș prin care cer demiterea Corinei Șuteu din funcția de ministru al Culturii. “Denunțăm audierea publică organizată de Ministerul Culturii marți 2 august drept o acțiune în afara legii și o încercare de inducere în eroare a factorilor de decizie și a opiniei publice, solicităm respingerea tentativei de a legifera în domeniul cinematografiei prin ordonanță guvernamentală, cerem demiterea doamnei Corina Șuteu din funcția de ministru al Culturii pentru ceea ce considerăm a fi încălcări ale legii și abuzuri, incapacitate managerială și acțiune partizană și de rea credință”, transmit regizori, producători, scenografi, actori și critici de film, în scrisoarea deschisă transmisă premierului Dacian Cioloș.

Cineaștii care cer demiterea șefei Culturii spun că Șuteu ar reprezenta interesele unui anumit grup influent și reclamă faptul că, încă de la început, proiectul de modificare a legii cinematografiei nu ar fi fost adus la cunoștința breslei și nici a Centrului Național al Cinematografiei.

Între altele, cineaștii reclamă faptul că ministrul ar vrea ca pe viitor finanțarea producțiilor să fie 100% din banii de la stat. Scrisoarea atrage atenția că, în baza noii ordonanțe, membrii Consiliului de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei nu vor fi obligați să îndeplinească vreun criteriu de profesionalism, ci ar fi aleși de ministru.