Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe Istorie: Cumințenia Pământului – din catacombele Parisului la Muzeul BNR

cumintenia.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Pe 30 septembrie a.c. expiră termenul subscripției publice menite să ajute statul român să-și îndeplinească angajamentul contractual de a plăti opera Cumințenia Pământului proprietarilor actuali. Acest subiect, mult dezbătut, a divizat opinia publică în două tabere. Istoria sculpturii lui Constantin Brâncuși, însă, este doar una și se pare că începe în catacombele Parisului, de unde artistul a luat piatra pe care a folosit-o drept material.

Cumințenia Pământului a fost realizată în anul 1907, într-o perioadă de maximă apreciere a lui Brâncuși, alături de alte opere cunoscute precum Sărutul și Rugăciunea. Inițial, lucrarea a dat naștere unor ample discuții critice și controverse în epocă, urmând ca ulterior să fie acceptată.

De-a lungul istoriei, opera de artă a avut doi proprietari. Primul dintre aceștia a fost inginerul Gheorghe Romașcu, un prieten bun al lui Brâncuși, care a cumpărat-o direct de la artist în 1911. Sculptura a participat în 1912 la o expoziție unde, având în vedere că ieșea vizibil din tipare, a surprins, chiar șocat, publicul. Există o scrisoare a lui Brâncuși către organizatorii expoziției în care acesta menționează ca la sfârșitul evenimentului opera să îi fie dată domnului Romașcu.

În 1957, Cumințenia Pământului a fost confiscată abuziv de regimul comunist și a fost expusă în Muzeul de Artă al României. După mai bine de jumătate de secol, în 2012 a fost înapoiată moștenitorilor lui Gheorghe Romașcu. Familia colecționarului a devenit, astfel, cel de-al doilea proprietar al lucrării.

Acum doi ani, în septembrie 2014, sculptura a fost evaluată la valoarea de 20 milioane de euro, proprietarii actuali acceptând să o vândă statului român pentru suma de 11 milioane de euro, suma ce trebuie plătită până pe 31 octombrie.

Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, sculptura Cumințenia Pământului este expusă, în prezent, la Muzeul Băncii Naţionale.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România