Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: De la Thomas Jefferson, cu dragoste

jeffe.jpg

Chipul lui Thomas Jefferson sculptat în Muntele Rushmore
Image source: 
Wikipedia

Viața marilor oameni politici ai lumii pare uneori legată doar de afacerile de stat, însă istoria contrazice frumos acest lucru. Un exemplu este Thomas Jefferson și scrisoarea sa romantică pe care o semna pe 12 octombrie 1789, despre care aflați mai multe la Accent pe istorie.

Pe lângă Declarația de Independență a Statelor Unite, Thomas Jefferson și-a mai pus semnătură pe cel puțin încă o declarație istorică...de dragoste.

Pe 12 octombrie 1786 părintele-fondator al Americii a iscălit scrisoarea intitulată Un dialog între minte și inimă, adresată unei femei pe nume Maria Cosway.

La începutul anului 1786, pe când îndeplinea funcția de trimis al SUA în Franța, Thomas Jefferson a cărui soție murise cu patru ani în urmă, a cunoscut-o la Paris pe Maria Cosway. Născută în Italia, pasionată de muzică și pictură, Maria a legat o relație profundă de prietenie cu Thomas Jefferson, întrucât statutul de femeie căsătorită nu îi permitea mai mult.

Într-o zi, când cei doi ieșiseră la o plimbare, viitorul președinte al Americii, probabil, într-un exces de curaj și energie, a sărit peste o fântână de piatră care le ieșise în cale celor doi. A căzut și și-a rupt încheietura de la mâna dreapă.

După ce s-a vindecat, Jefferson a scris celebra scrisoare Un dialog între minte și inimă, pe care i-a trmis-o Mariei, care tocmai plecase de la Paris la Londra împreună cu soțul ei.

Scrisoarea, care începe cu apelativul Draga mea doamnă, este o mostră de compoziție literară de remarcat și descrie, așa cum sugerează și titlul, de altfel, lupta dintre rațiune și suflet a marelui om politic american. Deși se recunoaște învins de dorul pentru Maria Cosway și afectat de dragostea neîmplinită, lupta lui Jefferson între minte și inimă, pare să fie câștigată de cea dintâi. La urma urmei, avea de menținut și apărat integritatea unui om de stat. Rezumă astfel concluzia: Singurul mod de a ne apăra de durerea unui iubiri imposibile este acela de a ne retrage în noi înșine și de a ne mulțumi cu propria fericire.

Acest lucru nu a însemnat că Thomas Jefferson s-a oprit din a îi scrie Mariei, ci dimpotrivă, corespondența dintre cei doi a continuat și chiar dacă, aparent, în dialogul dintre minte și inimă, mintea avusese ultimul cuvânt, autorul scrisorilor mai lăsa și inima să vorbească din când în când.

Abia din 1789, când Jefferson s-a întors în America, scrisorile acestuia către Maria Cosawy  s-au rărit. Probabil, de data aceasta, timpul și-a spus cuvântul, dar și...președintele George Washington, care îl numise pe Thomas Jefferson Secretar de Stat, funcție care, fără îndoială îl solicita din plin.

Până la următoarea declarație...de independență sau de dragoste, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica ”Accent pe Istorie” din 12 octombrie 2016