Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Winston Churchill, laureat Nobel pentru ...

churchill.jpg

Image source: 
Wikipedia

Premiile Nobel, acordate pentru prima dată acum mai mult de un secol, în 1901, reprezintă un reper mondial pentru o multitudine de domenii și uneori oferă adevărate surprize. Despre una dintre ele, aflați astăzi la Accent pe istorie.

Winston Churchill a rămas în istoria Regatului Unit și a lumii nu doar prin remarcabila sa carieră de om politic și de stat, ci și prin activitatea sa de scriitor - drepturile sale de autor le-au depăşit pe cele ale lui Hemingway şi Faulkner.

De altfel, în anii tinereții scrisul a și reprezentat ocupația sa și principala sursă de venit personală. La început, talentul său de narator și calitățile de scriitor priceput au fost puse în valoare în calitate de corespondent de război pentru publicații prestigioase precum The Morning Post sau Daily Telegraph. Cele patru campanii în care a fost, în Cuba, în India, în Sudan și în Africa de Sud i-au adus consacrarea acasă prin materialele pe care le-a realizat.

A urmat apoi publicarea unor volume despre aceste campanii, dar printre lucrările care i-au adus cu adevărat succesul în calitate de scriitor sunt biografia tatălui său, Lordul Randolph Churchill (publicată în 1906), lucrarea în șase volume despre Primul Război Mondial, The World Crisis (publicată între 1923 și 1931), autobiografia My Early Life (publicată în 1930), biografia în patru volume a strămoșului său nobil, Primul Duce de Marlborough (publicată între 1933 și 1938) și, mai ales, cunoscutele sale memorii din Al Doilea Război Mondial, The Second World War (șase volume, publicate între 1948-1953), care au devenit bestseller atât în Regatul Unit, cât și în Statele Unite ale Americii. Autorul și-a încercat talentul și în zona de ficțiune, publicând două lucrări de acest tip, romanul Savrola (1900) și nuvela The Dream (1947).

Încă din anul 1940, comisia Academiei Suedeze a început să ia în considerare activitatea lui Churchill în vederea premierii, însă, membrii acesteia au avut puncte de vedere divergente în rapoartele lor.

În 1953, însă, Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost atribuit lui Winston Churchill pentru măiestria realizării descrierilor istorice și a biografiilor, dar și pentru strălucita sa retorică.

Deși s-a declarat încântat să meargă personal la Stockholm - singura capitală europeană pe care nu o vizitase - pentru a-și ridica premiul și pentru a mulțumi Academiei Suedeze, Churchill nu a putut face acest lucru, întrucât a fost obligat să ajungă la o conferință internațională convocată de președintele Eisenhower în Insulele Bermude.

Soția sa, Clementine, alături de fiica lor, Mary Soames, l-au reprezentat pe laureat la festivitatea de premiere, unde, cea dintâi a citit discursul pregătit de Churchill, care a fost întâmpinat de ropote de aplauze.

Cu premii sau fără, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe istorie din 18 octombrie 2016