Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


C. Mungiu, la RFI: Nu fac filme doar pentru aici. ”Bacalaureat” e pe locul I în box office-ul italian

mungiuuu.jpg

Regizorul Cristian Mungiu
Regizorul Cristian Mungiu

Proiecție specială, duminică seară, la Cinema Pro din Capitală, a filmului "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu. Lungmetrajul premiat pentru regie la ediția din acest an a Festivalului de la Cannes a fost proiectat în prezența actorilor principali și a lui Cristian Mungiu, care a acordat un scurt interviu pentru RFI. Regizorul s-a declarat încântat de modul în care a fost primit filmul său în România, dar și în multe state europene.

Reporter: Ce mesaj transmite către public filmul dvs?

Cristian Mungiu: Filmul nu transmite un singur mesaj pentru toată lumea. Cinemaul trebuie să rezoneze în fiecare spectator, iar fiecare își ”traduce” filmul în felul lui. (…) Eu încerc să îndemn oamenii să vadă povestea asta de pe ecran și să înțeleagă că filmul reprezintă o poveste ficțională a altcuiva, dar vorbește despre propria lor viață. (…) E important ca fiecare să vadă care e raportul dintre el și acest film la nivel de familie, societate, adevăr, minciună, decizii în raport cu copiii, situația societății românești de astăzi și să vadă în ce măsură are tăria să privească în oglindă și să înțeleagă în ce moment al vieții lor se află.

R: Sunteți mulțumit de cum a fost primit filmul în România, de reacția publicului, a criticilor?

C.M: Reacția publicului a fost bună, avem un număr rezonabil de spectatori. În același timp, eu nu fac filmele doar pentru aici. Mă bucură foarte mult că filmul se distribuie în cinematografe din 50 de țări. Momentan, e pe locul întâi în box office-ul italian, unde am avut mai mulți spectatori decât în România. Recepția lui este foarte bună la nivel de presă în țările străine, mai puțin în România, unde a rămas foarte puțină presă de cinema foarte aplicată și analitică.

Trailer-ul filmului ”Bacalaureat”:

Lungmetrajul spune povestea unui doctor dintr-un oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru fiica lui în contextul societății românești de astăzi

 

 

Sursa: youtube.com

R: Ce a însemnat pentru dvs distincția de la Cannes?

C.M: Premiile sunt, în bună măsură, un instrument de marketing care funcționează mai mult pentru spectatori decât pentru noi. Oamenii vor să vadă mai multe filme premiate. Pentru mine, înseamnă mai multă atenție pentru film. Orice premiu vine pentru spectatori ca un fel de recomandare. Un premiu la Cannes e un fel de indicație că merită se ieși din casă, să cumperi un bilet și să vezi un film. (…) În rest, e important să vezi cum îmbătrânește filmul, cum poate fi văzut el peste 10 ani.

R: Între filmele pe care le-ați făcut în ultimii ani, acesta are un loc aparte?

CM: Nu poți face ierarhia asta. Totdeauna, ultimul film pe care l-ai făcut ți-e cel mai apropiat pentru că e cel mai proaspăt, dar eu nu mă raportez semntimental, emoțional la filme. (…) Întotdeauna sunt parțial mulțumit de cum îmi ies filmele, nu sunt niciodată complet mulțumit. Cu cât avansez mai mult, cu atât mi se pare că am tot mai multe îndoieli și mai puține certitudini. Depinde în ce zi vezi filmul și în ce stare îl vezi. Așa sunt filmele, capturează un moment anume și trebuie să înțelegi că nici prea multă rotunjime nu le face bine.

 
Cristian Mungiu, despre filmul său ”Bacalaureat”