Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitoarea Leïla Slimani, câștigătoare a prestigiosului premiu Goncourt 2016

slimani.jpg

Scriitoarea franco-marocană Leïla Slimani
Scriitoarea franco-marocană Leïla Slimani
Image source: 
rfi.fr

La Paris, a fost decernat, joi, premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie din literatura franceză. Scriitoarea Leïla Slimani a fost desemnată câștigătoare.

Scriitoarea franco-marocană Leïla Slimani a câştigat prestigiosul premiu francez Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu 6 voturi dintr-un total de 10.

Ea a fost recompensată pentru volumul ”Chanson douce”, publicat de editura Gallimard.

Cei patru finalişti din acest an pentru premiul Goncourt au fost două femei şi doi bărbaţi - Leïla Slimani (”Chanson douce” – editura Gallimard), Catherine Cusset (L’autre qu’on adorait  - editura Gallimard) Régis Jauffret (”Cannibales” – editura Seuil) şi Gaël Faye (”Petit Pays – editura Grasset). Juriul Goncourt, prezidat în 2016 de Bernard Pivot, a inclus 10 membri.

Prix Goncourt este un premiu literar care recompensează scriitori de limbă franceză, creat prin testament de Edmond de Goncourt, în 1892. Acest premiu anual este decernat la începutul lunii noiembrie de Academia Goncourt, după trei preselecţii succesive, care sunt anunţate în septembrie şi octombrie, dintre romanele publicate în Franţa în anul în curs.

Prix Goncourt este cel mai vechi premiu literar francez şi, de asemenea, este considerat cel mai prestigios dintre trofeele de acest tip atribuite în Franţa.

Premiul Goncourt este atribuit în fiecare an în restaurantul Drouant din Paris.