Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Matei Vișniec, laureat al premiului Jean-Monnet

visniec.jpg

Sursa imaginii: 
charentelibre.fr

Dramaturgul Matei Vișniec, care este și redactor al postului de radio RFI, a primit în week-endul trecut premiul Jean Monnet pentru literatură, în cadrul Salonului de Carte de la Cognac, pentru volumul ”Le marchand de premières phrases” (Negustorul de începuturi de roman).

Născut în România, dramaturgul, eseistul și jurnalistul Matei Vișniec trăiește în Franța de aproape 30 de ani.

În anul 2008, publică la Editura Cartea Românească primul său roman, Cafeneaua Pas-Parol, scris in 1983. Urmează Sindromul de panică în Orașul Luminilor – unul dintre cele mai apreciate romane ale anului 2009, premiat de revista Observator cultural. În 2010 apare romanul Domnul K. eliberat. Deși l-a scris în 1988 – primul an al exilului său parizian –, autorul a așteptat mai bine de 20 de ani înainte de a-l încredința tiparului. Romanul vizionar Dezordinea preventivă este publicat în anul 2011, iar Negustorul de începuturi de roman a fost recompensat în 2014 cu Premiul „Augustin Frațilă”.

După căderea comunismului, Matei Vișniec a obținut numeroase premii atât în Romania, cât și în Franța, iar piesele sale au foste reprezentate pe scene din peste 20 de țări.