Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Ploaia - promisiune de campanie electorală în 1927

calea-victoriei.jpg

București, Calea Victoriei în perioada interbelică
Image source: 
descopera.ro

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din România, aflată în plină desfășurare, ne oferă tot soiul de promisiuni mai mult sau mai puțin realiste din partea candidaților. Lucrurile nu au fost cu mult diferite de-a lungul istoriei, așa cum aflăm astăzi din rubrica Accent pe istorie.

Ce ați spune dacă, într-o zi caniculară de iulie, în schimbul votului vi s-ar promite....ploaia?

Nu este doar un exercițiu de imaginație, ci un fapt real, consemnat de istorie prin intermediul jurnalistului Filip Brauner, cunoscut sub pseudonimul literar Filip Brunea Fox. Unul dintre cei mai cunoscuți reporteri ai perioadei interbelice, acesta a realizat o serie de reportaje literare consacrate în perioada 1927-1938. Între acestea, Brunea Fox a surprins și secvențe grăitoare ale modului în care se desfășurau campaniile electorale în România interbelică.

Ilustrativă, de exemplu, este descrierea extrem de plastică referitoare la afișele electorale ale candidaților din alegerile legislative din 1927 pe care jurnalistul o face astfelDe-a lungul unor frânghii, ca nişte rufe, a fost înşirată toată literatura electorală. Bineînţeles, numai a guvernului. Afișele opoziției, mult mai rare, puteau fi găsite adesea refugiate în vârful unui copac sau pe spinarea unui automobil.

Un miting electoral din aceeași campanie electorală din 1927 i-a atras, pe bune dreptate, atenția în mod special reporterului Filip Brunea Fox. Întâlnirea s-a desfășurat la Hala Traian din București, într-o zi din luna iulie, cu temperaturi în jur de 40 de grade Celsius. Toți cei prezenți erau vizibil afectați de căldura insuportabilă, care te făcea, după spusele lui Brunea Fox să blestemi ceasul ăluia care a inventat gulerul. În mod spontan sau nu, un candidat a găsit însă următoarea...soluție:

Ne gândim noi la ploaie? Da domnilor, vom avea ploaie. Am organizatără pe mâine o procesiune. Care din opoziţie s-a dat cu ideea să facă aşa ceva?, le-a spus politicianul cetățenilor toropiți de căldură. Pare doar o scenă dintr-o piesă de Ion Luca Caragiale, dar  prin această promisiune politicianul a obținut urale din partea oamenilor și probabil, ulterior, și niște voturi...

Cât timp vă decideți pe cine votați, nu uitați că ploaia nu vine atât de ușor....și că istoria continuă...

 

(Mai multe detalii în volumul Reportajele mele. 1927-1938, de Filip Brunea-Fox, Editura Eminescu, 1979)

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Accent pe istorie din 23 noiembrie 2016