Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldoveancă din diaspora: Tăcerea de la Chișinău este foarte apăsătoare - interviu cu scriitoarea Tatiana Țîbuleac

După ce acum doi ani a lansat o carte de fabule moderne, care s-a bucurat de succes, jurnalista Tatiana Țîbuleac, stabilită de nouă ani la Paris, a revenit în R.Moldova, cu o nouă lansare. Este vorba despre volumul "Vara în care mama a avut ochii verzi" – o carte  despre povestea unei femei bolnave de cancer și a fiului ei, care ajung într-un sat din Franța și își petrec acolo ultima vară. Cartea editurii Cartier a fost prezentată, joi seara, la Librăria din Centru. Romanul urmează să fie lansat la București și Paris.

”Povestea a început vara asta, într-un sat din Franța, unde mi-am făcut vacanța împreună cu familia mea, cu părinții și socrii mei. Probabil că era o atmosferă mai specială pentru că era un lan imens cu floarea-soarelui. Era foarte multă lume interesantă în jur care m-a inspirat. Sinceră să fiu, nu știu de ce până la urmă am ales acest personaj – un adolescent cu probleme psihiatrice. Atunci când am început să-i compun caracterul, mi-a plăcut și am adunat în cartea asta foarte multe lucruri despre care aș fi vrut să vorbesc înainte”, spune într-un interviu la RFI, scriitoarea Tatiana Țîbuleac, cu puțin timp înainte de ceremonia de lansare a volumului.

„Este o carte dură, într-adevăr. Nu este o carte pentru copii. Nu este o carte motivațională, departe de mine aceste domenii. Este o carte care spune că există o ultimă șansă în care putem îndrepta lucrurile, dacă ne dorim. O carte care spune că lipsa dragostei este de fapt, cea mai mare rană care ne rămâne pentru toată viața și totodată dragostea este antidotul pentru cele mai multe nefericiri în viață. Personajul meu este un tânăr cu probleme și o mamă bolnavă. Am întâlnit mulți oameni în aceeași situație. Am încercat să fiu onestă, să descriu această povestire cum am știut eu mai bine”, ne mărturisește autoarea noului roman.

Cartea ”Vara în care mama a avut ochii verzi" a fost scrisă timp de două luni.”Am scris cartea relativ repede. Nu m-am așteptat, mai ales că aveam o altă carte pe care am anunțat-o. Se întâmplă așa că găsești o poveste și nu mai poți scrie altceva până când nu o termini. Când am început să scriu această carte m-am gândit că va fi un text pe blog, dar a degenerat într-o carte”, povestește Tatiana Țîbuleac.

”De obicei, bărbații se tem de femei care scriu cărți anume pentru că li se pare că a citi o carte, scrisă de o femeie despre o femeie, este o slăbiciune. Vă asigur că această carte nu este pentru oamenii foarte slabi, în sensul că, aș vrea să fie cumpărată de foarte multă lume, evident”.

Cartea urmează să fie lansată la Paris și București, cel mai probabil după sărbătorile de iarnă, promite autoarea. ”La Paris cu siguranță pentru că este o comunitate destul de mare acolo care citește, urmărește. Vom veni neapărat și în România cred că după sărbători, să lăsăm oamenii să se bucure de Crăciun, și de brad, și de tot”.

Sâmbătă, cei care își doresc un autograf din partea scriitoarei Tatiana Țîbuleac, pot veni la Librăria din Hol, între orele 10.00-12.00.

În decembrie 2014, Tatiana Țîbuleac și-a lansat prima carte ”Fabule moderne”, în care a adunat și a scris 50 de istorioare”despre oameni și fapte reale”. Totul a pornit de la simplă postare de pe Facebook, care s-a bucurat de multe aprecieri, laude și vizualizări. Astăzi, poveștile oamenilor, retrăite și scrise de moldoveancă, pot fi găsite într-o carte.

În alt context, am vorbit cu Tatiana Țîbuleac, venită de la Paris, despre mobilizarea fără precedent a diasporei la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, dar și despre protestele ce au urmat, întrucât mii de moldoveni nu au reușit să voteze.”Noi cei din diasporă suntem în așteptare. Voturile noastre nu au fost tocmai calculate corect sau în general, băgate în seamă. Deocamdată, tăcerea de la Chișinău este foarte apăsătoare. Nu este clar ce se întâmplă, dacă se mai gândește cineva la acele voturi nenumărate. Cel mai mult intrigă faptul că nimeni nu a dat nici o explicație. A sunat la un moment dat o scuză din partea unui oficial ”ne cerem scuze că nu ați putut vota” și cam asta. Au fost proteste și la Paris. Așa cum s-a mobilizat anul acesta diaspora pentru vot, nu a mai existat precedent în R.Moldova. A fost și mai dureros să vezi că în anul în care ai depus un efort enorm, vorbesc acum de mii de oameni care au cheltuit bani, parcurs sute de kilometri, s-au mobilizat exemplar, tocmai atunci să fii ignorat într-un asemenea hal”.

”Când am plecat la Paris, erau comuniștii la putere, acum revin, din nou comuniștii la putere. Când am plecat, lucrurile nu erau foarte bune, dar erau ok și ne gândeam că se vor îmbunătăți. Acum mi se pare că totul a degradat un pic. Și nu mă refer neapărat la politică, deși desigur degradarea din stradă și din țară este strâns legată și de politică. Acum pe fundalul iernii în Moldova, Chișinăul arată și mai trist, gropile sunt și mai adânci, luminile sunt și mai stinse. Sperăm că lucrurile vor fi mai puțin pesimiste decât mi le-am imaginat de la mii de kilometri de R.Moldova. Oamenii sunt chinuiți, oamenii așteaptă o schimbare. Nu am obținut-o. Mai așteptăm”, a conchis jurnalista Tatiana Țîbuleac.

Ascultă AICI interviul cu Tatiana Țîbuleac