Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitorul Romulus Rusan a murit. Ana Blandiana: Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu

Scriitorul Romulus Rusan, fondator al organizaţiei neguvernamentale Alianţa Civică, a murit la vârsta de 81 de ani, a anunţat Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi a condus Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului.

El s-a născut pe 13 martie 1935, la Alba Iulia. S-a implicat în construcţia Memorialului de la Sighet şi a coordonat colecţia de mărturii, iar zeci de cărţi ale rezistenţei l-au avut mentor şi editor. A fost căsătorit cu poeta şi scriitoarea Ana Blandiana.

Dintre volumele sale amintim: "Râul ascuns", "Express 65", "O discuţie la masa tăcerii", "America ogarului cenuşiu", "Cauze provizorii", "Exerciţii de memorie", "O zi de toamnă, cândva... 15 Noiembrie 1987 Braşov".

Poeta Ana Blandiana a publicat vineri pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbeşte despre cel care i-a fost alături mai bine de o jumătate de secol: "Nu credeam să învăţ să anunţ vreodată moartea soţului meu, Romulus Rusan (1935-2016), omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol şi fără dragostea căruia cu siguranţă nu aş fi supravieţuit".

Filosoful Mihai Şora a scris pe Facebook despre "omul bun" care a fost Romulus Rusan: "A mai plecat un om bun: Romulus Rusan. Mă leagă atâtea amintiri de el şi de Ana Blandiana, de tot ce a însemnat rostirea adevărului în tulburii ani '90, de Memorialul întemeiat la Sighet (...). Romi Rusan avea un fel cu totul deosebit de a-şi duce calmul şi curăţia printre oameni, o linişte a lui, iradiantă şi nobilă, pe care nu am întâlnit-o de multe ori şi care nu-i este dată decât omului-înger".

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a publicat vineri un mesaj în care deplânge moartea scriitorului Romulus Rusan: "Plecarea dintre noi a lui Romulus Rusan înseamnă pierderea unui om vertical, plin de curaj, apărător al memoriei în numele libertăţii. Memorialul de la Sighet, clădit de Romulus Rusan alături de Ana Blandiana, este o mărturie, pe care ne-o lasă tuturor, despre comunism ca urgie a secolului trecut şi o încredinţare în puterea libertăţii şi a democraţiei".

2673