Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michèle Morgan, actrița cu ”cei mai frumoși ochi din lume”, a încetat din viață

michele.jpg

Alături de Jean Gabin, în filmul ”Quai des brumes” (1937)
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Actrița Michèle Morgan, un adevărat ”monstru sacru” al cinematografiei franceze din anii '30-'40 ai secolului trecut, a încetat din viață marți, la vârsta de 96 de ani.

Succesul a început pentru ea în 1937, cu o privire (a ei) și cu o replică șoptită (a lui Jean Gabin): ”Ai niște ochi minunați, știai?” - în filmul ”Quai des brumes”, în regia lui Marcel Carné. La numai 18 ani devenea astfel un adevărat simbol al cinematografiei franceze; o ascensiune fulgerătoare, începută cu doar doi ani mai devreme, cu primul său rol, din ”Mademoiselle Mozart” (1935).

A fost distinsă cu premiul pentru interpretare feminină la Cannes în 1946, pentru rolul Gertrude, din filmul "La symphonie pastorale".

Roluri memorabile a mai avut în filmele ”Les orgueilleux”, de Gérard Philipe și  ”Le crime ne paie pas” de Gérard Oury, cel care ulterior i-a devenit soț.

Începând cu anii '60 nu a mai avut decât apariții episodice pe ecran, iar din 2001 și-a încheiat definitiv cariera.

Am devenit o legendă așa cum mulți alți actori au devenit legende, niște imagini pe un ecran. Dar între imaginea de pe ecran și omul real, care trăiește în lumea reală, e o distanță de nedescris ... poți să-ți pierzi mințile dacă te gândești”, spunea actrița într-un interviu la 30 noiembrie 1991.