
Cultură
ICR Paris marchează aniversarea scriitorului Dumitru Țepeneag
foto_virgil_oprina_2017_02_13_p1990004.jpg

Seara aniversară a avut loc la Sala bizantină a Palatului Béhague, Reședinţa Ambasadorului României in Franţa, în prezenţa Ambasadorului României la Paris, domnul Luca Niculescu și a Președintelui Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu.
Seara a fost animată de lecturi teatrale in franceză și în română din Dumitru Țepeneag, Virgil Mazilescu, Urmuz, Leonid Dimov, Emil Brumaru și Geo Bogza, în interpretarea membrilor trupei „Les Galantes” - Iuliana Neagu, Brieuc Le Guern, Sarah Labhar.
Scriitorul și dramaturgul Virgil Tănase a pus în scenă pentru această ocazie un fragment din romanul „Nunţile necesare” de Dumitru Țepeneag, cu aceeași actori ai companiei „Les Galantes”.
Paul Otchakovsky-Laurens, editorul lui Dumitru Tepeneag și directorul editurii P.O.L., și dramaturgul Matei Vișniec au evocat personalitatea sărbătoritului și momente ale prieteniei lor.
Partea muzicală a serii a fost asigurată de Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu; cei zece violonceliști au impresionat prin interpretarea majestuoasă a lucrărilor lui Piazzolla, „Oblivion” și „Libertango”, a „Marșului” lui Johan Schrammel sau a piesei „Europe” de Sabin Păutza.
Romancier, eseist şi traducător, Dumitru Tepeneag s-a născut la București; împreună cu Leonid Dimov, este fondatorul onirismului, singurul curent literar care s-a opus „realismului socialist” oficial în anii 60 și 70. In 1975, lui Tepeneag i se retrage cetăţenia română; constrâns la exil, scriitorul se instalează la Paris. In anii 1980, Dumitru Țepeneag începe să scrie direct în franceză. După 1989, se întoarce la limba maternă, fără a renunţa la franceză. Personalitate preţuită de două culturi – română și franceză, Dumitru Țepeneag este considerat unul dintre cei mai inovatori scriitori români din a doua jumătate a seccolului XX.
Foto: Virgil Oprina