Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Prințesa Diana - istorie în 25 de rochii

travolta_diana.jpg

Prințesa Diana dansând cu John Travolta, 1985 ...
Image source: 
vanityfair.com

Astăzi accentul cade pe un personaj extrem de apreciat de toată lumea, Prințesa Diana. O parte din povestea vieții sale este subiectul unei expoziții care s-a deschis recent la Palatul Kensington din Londra: ,,Diana: Her Fashion Story”.

Expoziția cuprinde 25 de ținute purtate de prințesa de Wales, care îi urmăresc parcursul evoluției vestimenatare, începând cu primele sale apariții publice, timide, pe când abia împlinise 20 de ani, continuând cu cele mai elegante și sofisticate ținute ale sale, când a dobândit statutul de personalitate internațională.

Veșmintele expuse ale prințesei  sunt organizate în șase prezentări tematice, fiecare abordând câte o perioadă din viața acesteia. În 1981, în primul său portret oficial, prințesa Diana a apărut într-o bluză roz pal cu fundă de satin la gât, iar în timpul lunii de miere cu prințul Charles, din același an, a purtat un costum de stofă tweed din lână maro. În Italia, patru ani mai târziu, martor al istoriei vestimentare a prințesei a fost un costum din tartan verde cu negru.

Una dintre cele mai cunoscute apariții ale prințesei de Wales a fost aceea din anul 1985, de  la o petrecere oficială găzduită de Casa Albă: o rochie lungă, de seară, din catifea de culoare albastru închis, creată de designer-ul Victor Edelstein. Rochia a fost pusă și mai mult în valoare prin dansul prințesei Diana cu actorul John Travolta din acea seară, scenă care a făcut înconjurul lumii și care i-a și dat o poreclă celebrei rochii de catifea: ,,rochia Travolta”.

O altă ținută a prințesei se leagă de un alt mare artist, de Elvis Presley, datorită strălucirii și a gulerului său înalt. Este vorba despre o rochie albă lungă, încrustată cu perle și paiete, asortată cu un bolero identic cu guler foarte ridicat, pe care Diana le-a purtat în 1989 la British Fashion Awards și ulterior în cadrul unei vizite în Hong Kong. (vezi foto)

pinterest.com

Unul dintre cei mai îndrăgiți designeri ai prințesei Diana a fost Catherine Walker, care i-a făcut mai mult de o mie de ținute în 16 ani, printre care cunoscuta rochie lungă de voal bleu de mătase, purtată la Festivalul de Film de la Cannes în 1987, dar și celebrele deux-piece-uri pe care Diana le-a purtat mai ales în ultima parte a vieții, după divorțul de prințul Charles. (vezi foto)

Imagini pentru lady diana Cannes 1987

pinterest.com

O altă rochie, creație Versace, din mătase albastră, încrustată cu pietre aurii și mărgele de sticlă poate fi admirată la expoziția de la Palatul Kensington. Prințesa Diana a fost fotografiată în această ținută în 1991, iar în 1997, la scurt timp după moartea sa, în ediția de noiembrie, revista Harper’s Bazaar a folosit imaginea pentru copertă. În 2015 rochia s-a vândut la o licitație cu suma de două sute de mii de dolari.

Expoziția de la Palatul Kensington a fost vernisată la sfârșitul lunii februarie și va fi deschisă pe parcursul întregului an 2017, an care marchează două decenii de la moartea prințesei Diana.

Nu uitați, moda se schimbă și istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 8 martie 2017