Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legenda rock Chuck Berry a încetat din viață, la 90 de ani

chuck_berry.jpg

Chuck Berry, la 82 de ani, în concert la Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, 28 martie 2008.
Image source: 
REUTERS/Santiago Ferrero

Chuck Berry, unul din cei mai mari artiști rock'n'roll din toate timpurile, a încetat din viață sâmbătă, 18 martie, în casa sa din Sant Louis, Missouri, SUA, la vârsta de 90 de ani.  Charles Edward Anderson Berry Sr. a fost găsit fără suflare în casă de către polițiști, a anunțat Poliția locală pe contul său de Facebook.

Poreclit «Crazy legs» - datorită jocului său de picioare din timpul interpretării pieselor - lasă în urmă o operă uriașă, cu piese memorabile precum «Maybellene», «Roll Over Beethoven» și «Johnny B. Goode», care au influențat mai multe generații de muzicieni. A realizat zeci de clipuri  care au cunoscut un succes uriaș în anii '50, '60 și '70, printre care și «Sweet Little Sixteen», «School Days» sau «My Ding a Ling».

S-a născut  la 18 octombrie 1926 la Sain Louis (Missouri) și a învățat să cânte jazz la chitară încă din copilărie. În 1955 înregistrează prima sa piesă, «Maybellene», care devine imediat un hit. Urmează 10 ani de succese cu  «Thirty Days», «No money down» și «Roll Over Beethoven» (1956), apoi «School Days» și «Rock and Roll Music» în 1957, «Sweet Little Sixteen», «Carol» et «Johnny B. Goode» în 1958, «Little Queenie», «Memphis Tennessee» și «Back in the USA» în 1959.

După problemele pe care le-a avut cu justiția la începutul anilor '60 (a executat doi ani de închisoare), urmează o perioadă de umbră în cariera sa, apoi, la începutul anilor '70 revine în forță, urcând în topurile mondiale cu piesa «My Ding A Ling» (1972). Urmează numeroase turnee în SUA și în străinătate, după care aparițiile sale în public au început să se rărească.

În ziua în care împlinise 90 de ani (anul trecut la 18 octombrie) Chuck Berry a luat pe toată lumea prin surprindere, anunțând lansarea unui nou album, primul din ultimii 40 de ani. Intitulat simplu, «Chuck», albumul ar trebui să iasă pe piață în cursul acestui an.

759