Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Iubesc, împărtășesc!” - Ziua Internațională a Francofoniei 2017

logo_2.jpg

Tema ediției din acest an a Zilei internaționale a Francofoniei este ”Iubesc, împărtășesc!”
Tema ediției din acest an a Zilei internaționale a Francofoniei este ”Iubesc, împărtășesc!”
Image source: 
RFI

20 martie înseamnă ”Ziua internațională a Francofoniei”, când mai mult de 270 de milioane de locuitori ai planetei sărbătoresc apartenența la un spațiu cultural comun.

Ideea a apărut în 1970, când 21 de state și guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică. Astăzi, Organizația Internațională a Francofoniei înseamnă zeci de state care, în fiecare an la 20 martie, celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale.

În fiecare an, în luna martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează ”Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”. Proiectul, având un fundament profund cultural, menit să promoveze cultura membrilor săi, dar și să intensifice cooperarea culturală și tehnică, a evoluat neîncetat, astfel că Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică a devenit, în 1998, Agenția Interguvernamentală a Francofoniei și, în 2005, Organizația Internațională a Francofoniei.

Termenul ”francofonie” a fost introdus în jurul anului 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză. De atunci, se folosește termenul de francofonie, scris cu ”f”, pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză, și cu ”F”, pentru a face referire la dispozitivul instituțional care gestioneză relațiile dintre țările francofone. Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, pe cele cinci continente, a fost estimat la 274 de milioane.

Începând din anul 1970, vorbitorii de limbă franceză se pot baza pe un dispozitiv instituțional menit să promoveze atât limba franceză, cât și relațiile dintre cele 84 de state și de guverne membre sau observatoare. Acest dispozitiv este stabilit prin Carta Francofoniei, adoptată în 1997, la Sommet-ul de la Hanoi, în Vietnam, revizuită de către Conferința ministerială din 2005, de la Antananarivo, în Madagascar.

Organizația Internațională a Francofoniei promovează cooperarea multilaterală, beneficiind de sprijinul a patru operatori. Este vorba despre Agenția Universitară a Francofoniei, canalul de televiziune TV5Monde, Asociația Internațională a Primarilor Francofoni și Universitatea Senghor din Alexandria. Beneficiază, de asemenea, de un organ consultativ, Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Tema ediției din acest an a Zilei internaționale a Francofoniei este ”Iubesc, împărtășesc!”, făcând astfel referire la schimbări, la inovații și la dezvoltarea durabilă, arată pe site-ul http://www.jeunesse.francophonie.org.

De asemenea, prezenta temă face apel la promovarea activităților dedicate acestei zile și pe rețelele de socializare. Cei 274 de milioane de vorbitori de limbă franceză sărbătoresc această zi prin organizarea de manifestări culturale, întâlniri gastronomice, festivaluri, notează www.20mars.francophonie.org.

În calitatea sa de membru cu drepturi depline al acestei structuri (din 1993), România se alătură statelor care sărbătoresc Ziua internațională a Francofoniei. Evenimentul este, astfel, marcat, atât în țară, cât și peste hotare, fiind organizat de către misiunile diplomatice și marcat printr-o serie de manifestări culturale, artistice și științifice, care se desfășoară, deseori, pe parcursul unei săptămâni sau chiar al unei luni întregi, în preajma zilei de 20 martie. Aceste acțiuni au drept scop promovarea imaginii României, bogăția sa culturală și contribuția sa în reflectarea valorilor francofone.