Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


#Haikunoi2017. Un picnic creativ de Ziua Francofoniei

afis_-_haikunoi2017.jpg

Afiș #Haikunoi2017

Picnicul Poetic Francofon a avut loc loc simultan în numeroase oraşe şi sate din România, atrăgând participanţi de toate vârstele, cu ocupaţii dintre cele mai diverse.

Ziua internațională a Francofoniei este sărbătorită, în fiecare an, la 20 martie, marcând, astfel, data la care, în anul 1970, 21 de state și de guverne au semnat convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), organizație interguvernamentală fondată pe baza unui numitor comun, respectiv folosirea limbii franceze.

Termenul "francofonie" a fost introdus în jurul anului 1880 pentru a desemna totalitatea persoanelor și a țărilor vorbitoare de limbă franceză. Potrivit celui mai recent raport al Observatorului de limbă franceză, publicat în anul 2014, numărul vorbitorilor de limbă franceză, pe cele cinci continente, a fost estimat la 274 de milioane.

In fiecare an, pe 20 martie, proiectul francofon este promovat inclusiv prin evenimente care să prezinte activitatea din România a pasionaților de franceză. Printre manifestările organizate s-a propus și un picnic, unde cuvântul de ordine a fost haiku, fiindcă elevii și profesorii din mai multe orașe din șară au fost încurajați să compună scurte poezii în aer liber.

Evenimentul Pique-nique poétique #Haikunoi (ediția a III-a) face parte din seria de manifestări organizate de Ambasada Franței și de operatorul său cultural, Institutul Francez din România, cu sprijinul Ministerului Educației Naţionale. Picnicul Poetic Francofon a avut loc loc simultan în numeroase oraşe şi sate din România, atrăgând participanţi de toate vârstele, cu ocupaţii dintre cele mai diverse.

Această manifestare culturală reprezintă un mod creativ de a sărbători Francofonia. Scopul principal este acela de a facilita schimburile de idei între francofonii și francofilii din tara noastra referitoare la limba franceză și la valorile a căror transmitere e încurajată de învăţarea ei, dar și de a promova plurilingvismul și interacțiunile culturale.

Reportaj realizat de Ziua Francofoniei la București
1293