Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Omulețul lui Gopo – de la Cannes la Teatrul Național din București

gopo1.jpg

Ion Popescu Gopo și omulețul său
Image source: 
Revista Cinema

În această seară, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București va avea loc cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment dedicat valorilor cinematografiei româneşti actuale. Cine a fost Gopo și de ce a ajuns să aibă o gală anuală aflați la Accent pe istorie.

Răspunsul ne trimite la Ion Popescu-Gopo, actor, scenarist și regizor, creatorul unui număr impresionant de filme de desen animat, care de-a lungul carierei sale s-a impus ca o valoroasă personalitate a cinematografiei românești.

De fapt, numele cineastului a fost Ion Popescu, ,,Gopo” fiind un pseudonim care provine de la numele de familie ale părinților, Gorenco din partea mamei și Popescu din partea tatălui.  Și care, iată, a făcut istorie.

Născut în București în 1923, Ion Popescu a lucrat în presă, publicând caricaturi, iar ulterior, după absolvirea unui curs de animație la Moscova, a debutat cu scurt-metrajul de animație ,,Punguța cu doi bani”. Din 1950 a început să lucreze în cadrul secției de animație a Studioului cinematografic București. 

Seria de desene animate semnate Gopo a continuat cu ,,Rățoiul neascultător” (1951), ,, Doi iepurași” (1952),  ,,O muscă cu bani’’(1954), ,,Ariciul răutăcios” (1955) și altele, până când un personaj special a prins viață: un omuleț nud, schițat din câteva linii simple, care aduce în prim-plan problemele lumii contemporane și despre care cel care l-a creat a declarat că:

„Am făcut un omuleț cu mare economie de linii. Ochii lui sunt două puncte, nu și-i poate da peste cap și nici nu se uită galeș. Mi-am redus de bunăvoie posibilitățile. Gura lui este aproape imobilă. Nu am folosit nici expresia feței. Subiectul însă a căpătat forță.”

Omulețul lui Gopo a debutat în filmul de animație ,,Scurtă istorie” din 1956 și a făcut-o cu mult succes întrucât în următorul an i-a adus lui Ion Popescu-Gopo Marele Premiu (Palme d'or) la Cannes. Ulterior, micul personaj a mai adunat încă două premii valoroase: Marele Premiu pentru cel mai bun film de animație, la Festivalul de Film de la Tours, în 1958, pentru ,,Șapte arte" și Golden Gate Award, la Festivalul Internațional de Film de la San Francisco, în 1960, pentru ,,Homo Sapiens".

Pe lângă acestea, Omulețul a mai apărut în încă șase producții, 1986 fiind anul ieșirii sale din scenă...sau din ecrane...

....pentru a se transforma, începând cu anul 2007 în simpatica statuetă creată de sculptorul Adrian Ilfoveanu, oferită celor mai buni din industria cinematografică românească în cadrul galei Premiilor Gopo.

Oare cum ar evolua omulețul Gopo într-un desen animat despre societatea de azi?

Nu uitați, lucrurile simple fac de cele mai multe ori istoria, care, desigur, continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 21 martie 2017