Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Rochia de mireasă ,,aterizată” din al Doilea Război Mondial

rochie2.jpg

Image source: 
Smithsonian’s National Museum of American History

Astăzi la Accent pe istorie ascultăm povestea uimitoare a unei rochii de mireasă confecționată din materialul unei parașute din al Doilea Război Mondial.

Cum credeți că poate ajunge materialul unei parașute să ia forma unei rochii de mireasă?

Găsim răspunsul în istorie, mai exact în anul 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe atunci, pilotul american maiorul Claude Hensinger se întorcea alături de echipajul său, dintr-o operațiune de bombardare din Japonia, la bordul unei aeronave de război. La un moment dat, când deja se întunecase, motorul avionului a luat foc, iar pasagerii au fost nevoiți să sară din acesta, folosind parașutele de salvare.

Pilotul a avut o aterizare dificilă, pe un teren stâncos din China, dar cu toate acestea nu a suferit accidentări grave. Și-a petrecut noaptea pe locul unde a aterizat, folosindu-și parașuta pe post de pernă și de pătură, iar a doua zi un localnic i-a condus la loc sigur pe el și pe ceilalți membri ai echpajului.

Maiorul Hensinger s-a întors acasă în Statele Unite cu tot cu dispozitivul care i-a salvat viața. Peste aproximativ un an acesta avea să fie utilizat din nou, nu în aer, ci la sol, cu ocazia cererii în căsătorie pe care domnul Hensinger i-a făcut-o iubitei lui, Ruth. În loc de un inel de logodnă i-a oferit simbolic, desigur, în semn de prețuire, materialul care pentru el a făcut diferența dintre viață și moarte, spunând că i-ar plăcea ca din el să își confecționeze rochia de mireasă.

Operațiunea -pe timp de pace de data aceasta- nu avea să fie deloc una ușoară. Imaginația viitoarei mirese însă a făcut față și a zburat spre o rochie inspirată de Scarlett O’Hara, din celebrul film ,,Pe aripile vântului”. Ruth a angajat o croitoreasă și împreună au lucrat la creația vestimentară…istorică. Pentru a face rochia mai scurtă în față și pentru a realiza o trenă, cele două femei au…tras sforile parașutei.

Rochia a rămăs moștenire de familie și a fost purtată și de fiica soților Hensinger la nunta sa, iar la începutul anilor ’90, pentru că nu avea nepoate cărora să le-o dăruiască, Ruth a donat-o unei expoziții dedicate obiectelor din al Doilea Război Mondial.

Muzeul Național de Istorie Americană a Institutului Smithsonian găzduiește în prezent excepționala rochie, martoră a istoriei...

 

...care continuă...

 
Rubrica Accent pe Istorie din 27 martie 2017