Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Statele Unite și China –Andy Warhol și Mao Zedong

mao1.jpg

Image source: 
AFP / Aaron TAM

La sfârșitul acestei saptămâni, în cadrul unei licitații Sotheby's, în Hong Kong va avea loc o vânzare istorică: portretul lui Mao Zedong realizat de Andy Warhol.

Arta a fost întotdeauna un indicator relevant al evoluțiilor istorice și al relațiilor dintre țări. Astăzi accentul cade pe cunoscutul portret al lui Mao Zedong realizat de nu mai puțin cunoscutul artist american Andy Warhol. Lucrarea va fi scoasă la licitație la sfârșitul acestei săptămâni, la Hong Kong.

Andy Warhol și-a îndreptat atenția, imaginația și talentul către China odată cu începutul așa-numitei perioade de dezgheț dintre Washington și Beijing din timpul Războiului Rece. Simbolul care a declanșat această relație americano-chineză mai cordială a fost vizita președintelui Richard Nixon în China din anul 1972.

Evenimentul istoric a avut impact sub toate aspectele, inclusiv cel cultural.

Drept mărturie, Andy Warhol și-a găsit o nouă sursă de inspirație în persoana liderului chinez, portretul lui Mao realizat de artist reprezentând una dintre cele mai faimoase imagini ale secolului al XX-lea.

Pentru a îl ilustra pe Mao, Warhol a preluat imaginea acestuia din lucrarea supranumită ,,Micuța Carte Roșie” –,,Little Red Book”-, simbol al propagandei comuniste chineze cunoscut în întreaga lume. Aceasta a fost publicată pentru prima dată în 1964, iar conținutul său consta într-o serie de 267 de aforisme ale liderului comunist Mao, menite să întipărească ideologia comunistă în rândul chinezilor (și nu numai), care, în timpul Revoluției Culturale erau obligați să aibă un exemplar din ,,Micuța Carte Roșie”, pe care să îl poarte cu ei. În acest context, nu este de mirare că mica lucrare, cel mai adesea produsă cu o copertă de plastic roșu, a fost publicată în peste un miliard de exemplare, ceea ce o plasează printre cele mai mari tiraje din lume toate timpurile.

Revenind la opera lui Warhol care îl înfățișează pe Mao vorbim tot de cifre record, de data aceasta exprimate în dolari, nu în cărți vândute. Portretul în cauză a fost vândut în 2014 în Londra pentru suma de 9,4 milioane de dolari, iar actualul proprietar, rămas anonim, a dat lucrarea spre vânzare în Hong Kong prin intermediul casei de licitații Sotheby’s.

Mao Zedong în viziunea ilustrată a lui Andy Warhol va fi vândut, conform estimărilor, cu aproximativ 15 milioane de dolari.

Rămâne de văzut dacă opera va ajunge la un cetățean chinez sau nu, întrucât subiectul este unul destul de delicat în China, unde în anul 2013 portretele fostului lider comunist făcute de Andy Warhol nu erau încă văzute de nimeni.

Nu uitați, istoria continuă…

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 28 martie 2017