Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Roman –un oraș de 625 de ani și o Fabrică de zahăr

roman_zahar.jpg

Intrarea în Fabrica de Zahăr din Roman, carte poștală, începutul secolului XX
Sursa imaginii: 
Facebook / Poze de suflet pentru romașcani

Orașul Roman, unul dintre cele mai importante centre urbane din Moldova de-a lungul istoriei, împlinește astăzi 625 de ani de la prima atestare documentară. La Accent pe istorie, o poveste dulce, direct din Fabrica de zahăr din Roman.

Data de 30 martie coincide cu prima atestare documentară a orașului Roman. Un hrisov de acum 625 de ani, din anul 1392, menționează numele orașului în următoarea sintagmă ,,în cetatea noastră, a lui Roman voievod”. După cele mai multe aprecieri, denumirea orașului a fost preluată de la numele voievodului Roman I Muşat (1392-1394), considerat întemeietorul orașului.

Ce ați spune, însă, de un cub de zahăr din Romanul secolului al XX-lea?

Fabrica de zahăr din Roman a fost construită între anii 1899-1900 de grupul belgian Société Générale de Sucreries et Raffineries en Roumanie. Producea, la cel mai înalt nivel, o multitudine de sortimente, printre care zahăr tos, ambalat în saci de 100 de kilograme, zahăr cubic, zahăr farin și zahăr candel (cristalizat) -extrem de apreciat de copii pe vremea aceea.

La un moment dat, prin anii ’30, unul dintre directorii fabricii, un inginer belgian a adus semințe de andivă și i-a învățat pe agricultorii din zonă cum să cultive această plantă. Fabrica era înconjurată de câmpuri întinse acoperite de culturi de andive și de sfeclă de zahăr.

Între anii 1930-1945 fabrica a trecut în stăpânirea unui consorțiu italian, revenind apoi vechilor proprietari, pentru ca la 11 iunie 1948 să fie naționalizată. Din acel moment, deși și-a mai continnuat activitatea de producție sub diferite denumiri precum ,,Danubiana” și ',Ilie Pintilie'', fabrica de zahăr și-a pierdut din...dulceața de altă dată, care însă a rămas în istorie, nu numai datorită produselor din fabrică, ci și grație unui mod de viață pe care aceasta l-a creat.

Încă din 1900, în jurul fabricii a început construcția unui cartier de case ale angajaților fabricii, care în scurt timp s-a transfomat într-o adevărată comunitate și care și-a pus amprenta pe istoria personală a mai multor generații de romașcani. Viața celor care locuiau în cartierul Fabricii de zahăr era inevitabil legată și de activitatea de producție din fabrică. De exemplu, copiii aveau un soi de regulă nescrisă legată de alarma care anunța schimbul de tură, după cum povestește chiar un  romașcan, care a trăit acele momente:

,,Fabrica ne dicta ritmul vieţii. Când sirena suna ora 7, era semn că trebuie să facem ochi. Când se suna de ora 3 după amiază, era semnalul că trebuie să lăsăm mingea şi să mergem acasă, fiindcă părinţii noştri veneau de la muncă. Fabrica mai suna şi la ora 11 noaptea, pentru intrarea schimbului III . O mai auzeam, uneori, prin somn, ca un fel de Noapte bună”. (Sursă: melidoniumm.wordpress.com; povestea completă aici)

Mai mult de atât, Fabrica de zahăr din Roman a avut, pentru o perioadă, și o asociație sportivă cu o echipă de fotbal de Divizia C –Danubiana-, care în scurt timp a promovat în Divizia B. După naționalizare, însă, sponsorizările au dispărut, iar fotbaliștii au început să plece.

Astăzi, Fabrica de zahăr din Roman a rămas doar un martor al faptului că istoria nu e tot timpul la fel de dulce, dar continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 30 martie 2017