Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Pe scena unui teatru de acum 2500 de ani

teatru_antic_bun.jpg

Teatrul antic Epidaurus
Sursa imaginii: 
http://greekfestival.gr

Vara aceasta, iubitorii de teatru antic pot urca pe scena unui teatru vechi de 2 500 de ani din Grecia, cu prilejul organizării unei școli de vară din cadrul Festivalului Epidaurus.

La Teatrul antic Epidaurus (Epidaur) va fi inaugurată o școală internațională de vară pentru dramă antică, numită Epidaurus Lyceum. În urma unei selecții, cu 15 aprilie 2017 ca dată limită de înscriere, aproximativ 150 de studenți care studiază teatrul antic și actori pasionați de acest gen din toată lumea vor putea urca pe scenele de acum 2 500 de ani ale teatrului din sudul Greciei, pentru a explora tehnici de interpretare dramatică.

Teatrul antic Epidaurus a fost construit în anul 340 î.Hr, cu o capacitate inițială de 6000 locuri, extinsă în perioada elenistică la 14 000 locuri. În prezent, teatrul se află în patrimoniul mondial UNESCO și reprezintă o atracție turistică importantă pentru orașul Epidaurus și pentru Grecia, în general. Începând cu anul 1955, Teatrul din Epidaurus găzduiește Festivalul Epidaurus, parte a Festivalului din Atena, cel mai mare eveniment cultural anual din Grecia.

De-a lungul timpului, festivalul, care include mai multe forme de artă, a fost un prilej important de promovare a artiștilor greci în Occident, dar și o ocazie semnificativă pentru Grecia de a face cunoștință cu tendințele din arta internațională prin intermediul prestațiilor profesioniștilor din întreaga lume invitați în cadrul evenimentului.

Festivalul de la Atena a devenit, deci, un spațiu al dezbaterii vii între diferitele tendințe artistice din lume, dezbatere care, din nefericire, în anul 1967, odată cu instaurarea dictaturii militare și-a pierdut ecoul. Cei șapte ani de regim dictatorial militar au izolat Grecia de comunitatea internațională, iar activitatea Festivalului de la Atena a fost oprită pentru a fi reluată începând cu anul 1974. Apoi, evenimentul a trecut printr-o lungă perioadă de incertitudini, pentru ca din 2006 să își regăsească direcția și identitatea.

Anul acesta, tema Festivalului Epidaurus este ,,Sosirea Străinului” (,,The arrival of the Outsider”), făcându-se astfel o trimitere evidentă la situația și la problemele cu care se confruntă în prezent Europa în contextul crizei refugiaților.

Poate faceți o oprire vara aceasta și pe la celebrul teatru antic din sudul Greciei, unde sigur vă veți convinge că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România