Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Două noi muzee de istorie în SUA în această primăvară

muzeu.jpg

Muzeul Revoluției Americane se pregătește de inaugurare
Image source: 
smithsonianmag.com

Astăzi la Accent pe istorie amintim de două noi muzee de istorie care vor fi inaugurate în această primăvară și care promit mult, atât prin conținut, cât și prin formă: Muzeul Revoluției Americane, din Philadelphia și Muzeul Scriitorilor Americani din Chicago, Illinois.

Primul dintre acestea, care își va deschide porțile pe 19 aprilie, este Muzeul Revoluției Americane, din Philadelphia, Pennsylvania. Localitatea, desigur, nu este aleasă întâmplător, pentru că acolo s-a aflat sediul primului Congres Continental, numit și Congresul din Philadelphia, organul de guvernământ al Statelor Unite în timpul Revoluției Americane.

Piesa centrală a muzeului este cu adevărat impresionantă. Este vorba despre cortul lui George Washington, folosit ca centru de comandă în timpul Revoluției, pentru achiziționarea căruia au fost strânse fonduri din întreaga lume.

Muzeul Revoluției Americane este menit să aducă publicul cât mai aproape de evenimentul istoric prin inițiative cât mai creative, astfel încât, un alt exemplu de piesă absolut captivantă este o replică a cunoscutului Boston Liberty Tree, un ulm uriaș care a reprezentat locul de expunere și de dezbatere al primelor scântei revoluționare. Așa-numiții ,,copaci ai libertății” au devenit după aceea locuri de întâlnire pentru grupurile de cetățeni care se revoltau împotriva tiraniei britanice.

Al doilea muzeu american care va fi inaugurat primăvara aceasta, în luna mai, este Muzeul Scriitorilor Americani din Chicago, Illinois, primul de acest tip din Statele Unite. Așa cum ne spune și numele, muzeul va aduce în atenția publicului marii scriitori americani din toate timpurile până în prezent, punând accent pe modalitatea în care aceștia au influențat cultura, istoria și identitatea țării.

Spațiul muzeului este dedicat atât vieții cât și operei marilor scriitori americani. Astfel, va pune la dispoziția vizitatorilor atât obiecte aparținând acestora, cât și prezentarea diferitelor procese de scriere pe care le-au folosit. Vor exista și mai multe expoziții temporare, dedicate unor subiecte speciale din literatura americană.

Prin muzee sau în afara lor, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 10 aprilie 2017