Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Cele mai frumoase ouă de Paște din istorie - Ouăle Fabergé

oua_faberg.jpg

Image source: 
saint-petersburg.com

Astăzi, la Accent pe istorie, spunem povestea unora dintre cele mai frumoase obiecte decorative de Paște: Ouăle Fabergé.

La sfârșitul secolului al XIX-lea sărbătoarea de Paște a reprezentat ocazia perfectă pentru crearea unora dintre cele mai cunoscute bijuterii din lume din toate timpurile. Și sigur a celor mai frumoase ouă decorative de Paște, cunoscute ca ouăle Fabergé.

Povestea fascinantelor obiecte-bijuterie a început în anul 1885 în atelierul bijutierului Peter Carl Fabergé din Sankt Petersburg. Comanda venise de la însuși Țarul Alexandru al III-lea, care dorea să îi ofere soției sale, Împărăteasa Maria Feodorovna, un ou de Paște din aur cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, cea mai importantă sărbătoare religioasă în cadrul Bisericii Creștin Ortodoxe din Rusia. Exista o tradiție veche de secole, de altfel, ca de Paște oamenii să ducă ouă vopsite la biserică pentru a fi binecuvântate, iar apoi să le ofere familiei și prietenilor la care mergeau în vizită. Familia imperială din Rusia a adaptat puțin obiceiul.

Și astfel ne întoarcem în atelierul domnului Carl Fabergé, de unde a ieșit primul ou decorativ de Paște care îi poartă numele, confecționat după instrucțiunile detaliate ale Împăratului Alexandru al III-lea. În duminica Paștelui din anul 1885, Împărăteasa Maria Feodorovna a primit cu maximă încântare bijuteria, cunoscută drept Oul Găină. Acesta era confecționat din aur, învelit într-o ,,coajă” din email alb, iar în interiorul său se afla o găină de aur gravată cu o multitudine de culori superbe. Surprizele nu se opreau aici, căci și găina de aur se deschidea, păstrând în interior o replică de diamant în miniatură a coroanei imperiale, de care era prins un mic ou de rubin. Din nefericire, surprizele din primul ou Fabergé s-au pierdut de-a lungul timpului.

Oul Găină a fost începutul unei serii bogate de astfel de bijuterii, care s-au transformat într-o adevărată tradiție la Curtea Imperială Rusă, tradiție ce a dăinuit timp de 32 de ani, până în 1917. După Alexandru al III-lea și țarul Nicolae al II-lea a preluat frumosul și costisitorul obicei de a le oferi soției și mamei sale câte un ou-bijuterie realizat de domnul Fabergé. Confecționarea acestuia dura aproximativ un an și implica un număr semnificativ de meșteri care lucrau cu multă migală pentru a crea operele de artă. Din 1887, bijutierul a primit libertate totală în ceea ce privea designul și executarea bijuteriilor oferite de împărați cu ocazia Paștelui. Singura condiție era aceea ca în interiorul oului să se găsească o surpriză.

În timpul celor 32 de ani au fost create 50 de ouă Fabergé, dintre care 43 există și astăzi. Zece dintre ele se află în Moscova, în proprietatea Muzeului de Armament Kremlin, altele au rămas în posesia unor colecționari sau au fost donate unor diverse muzee, iar trei ouă Fabergé  aparțin familiei regale britanice.

Ca detaliu, în 2002 un ou Fabergé a fost vândut la Christie’s în New York cu suma de 9.6 milioane de dolari, iar în 2004, un magnat rus, Viktor Vekselberg, a dat 100 de milioane de dolari pentru nouă astfel de bijuterii Fabergé.

Sărbătoare plină de lumină care să ne aducă aminte că...istoria continuă...!

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

 
Rubrica Accent pe Istorie din 13 aprilie 2017