Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziarul România Liberă împlinește 140 de ani

romania_libera.jpg

Image source: 
romanialibera.ro

Astăzi se împlinesc 140 de ani de la fondarea ziarului România Liberă. Aflaţi care este istoria celui mai longeviv ziar din România, şi de ce anume a fost lansat în 15 mai 1877, din materialul următor.

Considerat de istoricul Nicolae Iorga cel dintâi cotidian care a schimbat ”fizionomia ziarului românesc”, România liberă împlineşte astăzi venerabila vârstă de 140 ani.

Contextul istoric în care a apărut România liberă este cel al declarării independenţei României. După ce principele domnitor Carol I a semnat la 10 mai actul prin care România devenea o naţiune suverană şi independentă, cărturarul ardelean August Treboniu Laurian şi fiul său Dimitrie August Laurian au hotărât să scoată un ziar care să reflecte noul statut al ţării.

Ziarul fondat de cei doi a primit numele de România liberă. Ziua de 15 mai, în care a fost lansat acest cotidian nu a fost aleasă întâmplător. În 15 mai este aniversată Adunarea Naţională de la Blaj din 1848, care a marcat un punct culminant în Revoluţia românilor ardeleni. Atunci, peste 40.000 de români strânşi pe Câmpul Libertăţii din Blaj au votat un document care proclama, printre altele, principiul libertăţii presei. August Treboniu Laurian a fost unul dintre redactorii documentului adoptat la Blaj. Pentru el şi pentru ceilalţi lideri ai Revoluţiei de la 1848, data de 15 mai avea o semnificaţie asemănătoare cu cea pe care o are azi ziua de 22 decembrie 1989.

Ziarul a atras nume de prim rang ale culturii româneşti printre colaboratorii săi. Aşa ar fi Mihai Eminescu,  Barbu Ștefănescu Delavrancea, Alexandru Vlahuță și Duiliu Zamfirescu, dar și fondatorul ”Junimii”, Titu Maiorescu.

În îndelungata sa existenţă, au fost şi perioade în care ziarul nu a mai ieşit din tipar. În perioada comunistă, cotidianul era unul dintre cel mai importante, alături de Scînteia.

În 1989, un grup de jurnalişti de la România liberă condus de Petre Mihai Băcanu a editat un ziar clandestin anticomunist, care se numea România. Jurnaliştii au fost arestaţi. Ei au fost eliberaţi după răsturnarea comunismului.

Tot atunci, conducerea ziarului România liberă a fost preluată de Petre Mihai Băcanu care a imprimat o linie editorială care susţinea opoziţia democratică şi restaurarea monarhiei. Acest fapt a atras mânia puterii şi devastrea redacţiei, în timpul mineriadelor.

Unul dintre cei mai longevivi jurnalişti ai României libere a fost regretatul Virgil Lazăr, care a publicat mai mult de şase decenii. În 2011, el făcea o comparaţie între presa din perioada comunistă şi cea de acum.

Pe vremea comunismului era foarte greu să lucrezi pentru că trebuia, în primul rând, să te fereşti cât puteai de cenzură. Dacă te cenzurau la Bucureşti, cei care erau însărcinaţi cu misiunea asta, de multe ori îţi băgau nişte <<şopârle>> de îţi era ţie ruşine. Astăzi, este multă libertate, însă ce reamrc eu la tânăra generaţie, este prea profilată numai pe ziaristică şi, de multe ori, lipseşte cultura generală”, spunea ziaristul Virgil Lazăr.

România liberă continuă să apară şi astăzi, 15 mai 2017, când cititorii pot găsi o ediţie specială care pune în valoare poveştile trecutului.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de Istorie din 15 mai 2017