Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de Istorie: Festivalul de la Cannes la a 70-a aniversare

cannes.png

Sursa imaginii: 
festival-cannes.com

Festivalul de la Cannes a ajuns la cea de-a 70 de ediţie. Faimosul festival de film din staţiunea din Sudul Franţei a avut un început tumultuous, la sfârşitul anilor anii 30, însă din cauza Celui de-al Doilea Război Mondial, a avut prima ediţie oficială de abia în 1946. Cum a influenţat ideologia nazistă desfăşurarea Festivalului de la Cannes, aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

”1946. Cannes-ul nu va mai fi niciodată la fel. Stelele au căzut din cer”, spuneau jurnaliştii de la France 2, în retrospectiva lor de anul trecut.

Se spune că Festivalul de la Cannes este pentru industria filmului ceea ce este Turul Franţei pentru ciclism.

Vă vine să credeţi sau nu, Festivalul de la Cannes este un rezultat indirect al creşterii regimurilor fasciste din anii’30. Atunci, la Veneţia se desfăşura un festival de film internaţional, la care participa toată lumea, dar câştiga cine trebuie, adică doar ţările aliate cu regimuri totalitare: Italia şi Germania.

Minciuna veneţiană a însemnat însă naşterea şi succesul Cannes-ului. Inaugurarea festivalului liber de ideologii şi propagandă a fost programată la 1 septembrie 1939. Filmele au fost selectate, iar realizatorii de film şi star-ruile au început să sosească la Cannes. Însă, în dimineaţa zilei de 1 septembrie, Hitler a invadat Polonia. La Paris, guvernul francez a ordonat o mobilizare generală şi Festivalul de la Cannes a fost închis.

De abia după Cel de-al Doilea Război Mondial şi-a reluat ediţiile. Prima de după război a avut loc în 20 septembrie 1946, ediţie la care au fost reprezentate 18 ţări.

Primul Festival de la Cannes care a fost organizat cap-coadă a avut loc într-un casino, iar preşedintele juriului a fost nimeni altul decât Louis Lumière, co-inventatorul cinematografiei, care atunci avea 82 de ani.

Legenda Cannes-ului se hrăneşte adeseori din intrigi de culise şi scenarii care generează controverse. Cu ocazia celei de-a 70-a ediţii a festivalului, cotidianul francez Le Figaro a alcătuit un rezumat al celor mai savuroase şi mai scandaloase momente petrecute de-a lungul anilor pe Croazetă. De la “înţepăturile veninoase” de pe scenă, la pale de vânt care dezveleau prea mult, scene controvoersate în firme, până la degetul din mijloc ridicat de Quentin Tarantino publicului, toate s-au întâmplat la Cannes.

 

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie