Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Legiunea de Onoare, medalia infiinţată de Napoleon

legiunea_de_onoare.jpg

Napoleon acordând Legiunea de Onoare unui ofițer, Tablou de Jean-Baptiste Debret
Image source: 
wikipedia.org

19 mai este ziua in care, în 1802, împăratul Napoleon Bonaparte a instituit Legiunea de Onoare, decoraţie primită de-a lungul timpului de numeroase personalităţii ale lumii. Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Franţei.

Decoraţiile, în general, îşi au originea în tradiţia ordinelor cavalereşti din Evul Mediu, când monarhii acordau aceste distincţii celor pe care îi apreciau. Statele care au rămas monarhii până astăzi şi-au păstrat, cu puţine schimbări, această tradiţie. În Franţa începutului de secol XIX, Napoleon Bonaparte a simţit nevoia să aibă un sistem de decoraţii care să îl înlocuiască pe cel din perioada regalităţii. Aşa a apărut Legiunea de Onoare, unul dintre cele mai puternice simboluri ale primului imperiu francez, care a fost păstrat şi de republicile franceze care au urmat.

(foto Wikipedia)

Legiunea de Onoare are cinci clase: grad de cavaler, de ofiţer, de comandor, grad de mare ofiţer şi de mare cruce.

Medalia are forma unei stele cu 15 raze. Există numeroase elemente care diferă în funcţie de clasa decoraţiei acordate şi este confecţionată din metale preţioase.

De-a lungul timpului, Legiunea de Onoare a fost acordată unor personalităţi de prim rang, indiferent dacă acestea erau cetăţeni francezi sau nu. De exemplu, președintele Jacques Chirac, la rândul lui decorat, a acordat medalii vechilor combatanți americani din primul război mondial. André Malraux, Gustave Eiffel, Charles de Gaulle, Louis Pasteur se mai află printre cei decoraţi. Artistul american Bob Dylan a primit şi el Legiunea de Onoare.

Această decoraţie a fost primită şi de trei dintre cele mai importante personalităţi ale rezistenţei anticomuniste din România: Doina Cornea, distinsă de două ori, poeta Ana Blandiana şi Corneliu Coposu. În cazul liderului ţărănist, decoraţiunea a fost un semn de recunoaştere al suferinţelor cumplite îndurate în temniţele comuniste.

Printre cei care au mai primit Legiunea de Onoare se numărărşi actualul procuror-şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi. Franţa a dorit să îşi arate, şi în acest mod, susţinerea luptei anti-coprupţie din România.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Accent pe istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 

Toate edițiile rubricii Accent pe istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

 
Rubrica Pagina de istorie din 19 mai 2017