Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Noaptea Muzeelor”, printre morminte şi dinozauri

noaptea_muzeelor_morminte_dinozauri_sambata_seara.jpg

Cimitirul Bellu, deschis publicului în Noaptea Muzeelor
Cimitirul Bellu, deschis publicului în Noaptea Muzeelor

Tur ghidat în cimitirul Bellu, un craniu din cuarţ de 30 de kilograme şi o grădină a dinozaurilor. Acestea sunt doar câteva dintre atracţiile ediţiei de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care are loc sâmbătă în peste 120 de spaţii culturale din Bucureşti şi din ţară.

Una dintre atracţiile „Nopţii Muzeelor” din acest an din Bucureşti este Muzeul Naţional de Geologie. Instituţia îi aşteaptă pe vizitatori între ora 7 seara şi miezul nopţii în „Grădina dinozaurilor”, organizată în colaborare cu Dino Park Râşnov. Cei mici şi cei mari vor putea vedea şase replici în mărime naturală ale unor specii care au trăit acum 150 de milioane de ani.

Specialiştii Muzeului de Geologie s-au gândit să realizeze şi o expoziţie dedicată cuarţului. Piesa centrală va fi un craniu sculptat în cuarţ, de aproximativ 30 de kilograme.

Dacă vă interesează lucrurile vechi, nu ocoliţi muzeul „CFR”, din Calea Griviţei, unde publicul este invitat să vadă câteva exponate restaurate şi o dioramă celebră. Muzeul e deschis de la ora 20 la 3 noaptea.

 

„Noaptea sinagogilor deschise”

 

O premieră în acest an de „Noaptea Muzeelor” este participarea Muzeului de Istorie a Evreilor cu evenimentul „Noaptea sinagogilor deschise”. Astfel, cele trei sinagogi din piaţa Sf. Vineri îşi aşteaptă vizitatorii între ora 22 şi miezul nopţii, interval în care cei interesaţi vor putea merge la Memorialul Holocaustului şi vor putea urmări de asemenea o piesă a Teatrului Evreiesc de Stat.

Cine preferă poate face o „Noapte albă în cartierul Icoanei”. Evenimentul organizat de ARCEN prezintă două locuri istorice din această zonă a Bucureştiului: un fost pensionat de fete (Şcoala Centrală) şi o casă a regelui Mihai (Rezidenţa Scena9). Organizatorii vă aşteaptă acolo cu lecturi din oră în oră, două grădini cu muzică pe vinil, teatru şi dans.

Cine caută o ambianţă mai clasică poate merge la Muzeul Naţional „George Enescu”. Elegantul palat de pe Calea Victoriei vă aşteaptă cu momente muzicale, de la baroc la tango şi jazz. Concertele vor avea loc în curtea muzeului.

Dacă preferaţi o atmosferă mai rustică, puteţi veni la Muzeul Ţăranului Român, unde vă aşteaptă trei expoziţii în „Noaptea Muzeelor”, între orele 18 şi 22: una dedicată ţinutului Buzăului, alta, obiectelor de patrimoniu din muzeu şi o expoziţie în avanpremieră. Fanfara „Zece prăjini” va susţine un concert, iar copiii pot participa la un atelier de hârtie manuală.

 

„Maşinile lui Leonardo da Vinci”

 

Printre alte atracţii ale „Nopţii Muzeelor” să amintim Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (unde vor avea loc şi două concerte de chitară clasică şi jazz, iar copiii sunt invitaţi să facă hărţi cu mirodenii şi busole, în timp ce adulţii savurează o cafea pe noua terasă a muzeului), Palatul Şuţu (care va prezenta o expoziţie inedită, „Maşinile lui Leonardo da Vinci”) şi Pinacoteca municipiului Bucureşti (cu lucrări ale unor artişti renumiţi, precum Pallady, Grigorescu şi Tonitza).

Pentru cei care nu se tem de o plimbare noaptea printre morminte, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a pregătit tururi ghidate prin cimitirul Bellu, plus concerte de muzică clasică şi jazz şi o piesă de teatru.

Angajaţii muzeelor profită în acest an de evenimentul „Noaptea Muzeelor” pentru a ieşi în stradă cu doar câteva ore înainte ca instituţiile să-şi deschidă porţile. Ei cer o finanţare mai bună a sectorului muzeal, care să se resimtă şi în buzunarele angajaţilor.

910