Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care Mickey Mouse a vorbit pentru prima dată

mickey.jpg

Mickey Mouse și creatorul său, Walt Disney
Image source: 
wikimedia commons

Primul film în care Mickey Mouse a primit voce a fost „Copilul carnavalului”, însă cel mai cunoscut personaj de desene animate din lume nu s-a născut o dată cu vocea sa, ci un an mai devreme.

Povestea lui Mickey Mouse începe în 1927, când Disney Brothers Studio făcea parte din maşinăria de animaţie a Universal Pictures. Walt Disney a creat un personaj numit Iepurele Norocos Oswald. Cu fața rotundă, albă, nasul mare și corpul negru, zâmbitorul Oswald a fost un hit instant și Universal a comandat o serie nouă.

Însă când Disney a vrut să negocieze un contract pentru un nou sezon, a descoperit că Universal Pictures i-a luat atât animatorii, cât şi drepturile de autor, scria The Times. Astfel că Walt Disney şi animatorul său loial Ub Iwerks s-au întors la planşetă şi l-au desenat pe şoricelul pe care îl cunoaşte acum aproape orice copil de pe planetă. Se spune că Mickey Mouse este cel mai cunoscut personaj din lume, uneori chiar mai cunoscut decât Moş Crăciun.

Iniţial, şoricelul cu urechi rotunde a fost botezat Mortimer, însă soţiei lui Walt Disney nu i-a plăcut numele, aşa că până la urmă i-au spus Mickey Mouse. Actul oficial de naştere al lui Mickey Mouse se consideră a fi 18 noiembrie 1928, când personajul a apărut pentru prima dată în fimul de animaţie Steamboat Willy.

A fost printre primele filme care aveau sunet sincronizat. Însă Mickey Mouse a început să vorbească pe ecran de abia un an mai târziu. Şoricelul a spus primele sale cuvinte în filmul „Copilul carnavalului”.

În 1978, în onoarea a celei de-a cincizecea aniversări a vestitului Mickey Mouse, șoricelul devine primul personaj de desen animat care primeşte o stea pe Hollywood Walk Of Fame. De-a lungul carierei sale, Mickey Mouse a avut peste 150 de apariții în show-uri tv, benzi desenate sau jocuri video, ca să nu mai vorbim despre parcurile tematice dedicate, sau industria care s-a dezvoltat în jurul său şi care produce bani, în continuare.

 

youtube.com

 

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Rubrica Pagina de istorie din 23 mai 2017
2045