Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oameni şi case – Craiova (II)

Ediție specială a emisiunii Zebra, parte a proiectului "Oameni și case", co-finanţat de AFCN, în direct de la Universitatea din Craiova. În a doua parte a transmisiei Mihaela Dedeoglu îi are ca invitați pe Lect.univ.dr. Carmen Banța - profesor în cadrul Facultății de Litere din Craiova și Prof. Dr. Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreilor din Craiova.

 

 

Italieni
Corneliu Sabetay: Unele minorități au fost reprezentative pentru Craiova. Am să vorbesc despre italieni. La un moment dat, aici a fost cea mai mare comunitate de italieni din țară, nu în timpul Primului Război Mondial, ci mai târziu. Italienii au venit după războiul balcanic. De regulă, au venit bărbați, ce s-au căsătorit cu femei românce. Femeile românce erau mai frumoase decât italiencele. În familia mea, eu am o cumnată, care este italiancă din România și care provine din zona Deva. Ei s-au remarcat în Craiova prin numele unor arhitecți și mari constructori, precum Dalla Barba, Peressutti și alții cu niște construcții extraordinare. Vedeți cum arată prefectura. Sunt înmormântați la cimitirul catolic. 

Carmen Banța: Au fost înregistrate trei perioade ale migrației italienilor în zona Olteniei, în special în Craiova. Pot să amintesc de italienii veniți la muncă începând cu 1883, italienii stabiliți în Oltenia până în 1940, așa numiții coloniști și italienii rămași în Oltenia după 1950. Legat de acești italieni, s-a făcut chiar o statistică a profesiilor pe care le practicau. În prima perioadă a migrației lor în zona noastră 1884 – 1893, dominau agricultorii și profesiile legate mai ales de mediul rural.  Ulterior, între 1892 și 1900, profesiile se diversifică și apar cele specifice pentru mediul urban. Vorbim despre constructori de mobilă, de tapițeri sau constructori de imobile. Între 1901 și 1924, prinzând și perioada Primului Război Mondial, emigrează persoane cu specializare profesională atipică, litografi, flautiști, oameni educați, dar și farmaciști, grădinari sau dentiști. Erau oameni specializați. Acest lucru dovedește că probabil s-a făcut o selecție în Italia, iar aceștia au venit aici pentru a ridica și a construi un oraș după tragicul război prin care a trecut.

Evrei
Corneliu Sabetay: Una dintre legiunile romane care au venit pe teritoriul Olteniei, Legiunea Gemina, a constituit unul dintre primele contacte pe care lumea dacică le-a făcut cu Israelul de astăzi, cu ceea a însemnat zona aceea a Ierusalimului. Din acest punct de vedere comunitatea de aici are o vechime foarte mare. Dacă numericește nu însemnă un lucru foarte important față de alte zone ale țării, cum ar fi Moldova sau chiar Ardealul, cei de aici reprezintă o caracteristică aparte. Foarte mulți dintre ei vin din ramura spaniolă a evreilor, acea ramură care aparține momentului 1492 din Spania, când Inchiziția i-a expulzat pe toți, când Columb pleacă să cucerească America, ca pe o supapă de siguranță pentru libertatea oricărui într-un moment de restriște. Atunci, acești iudei aruncați din Spania au venit în țările vecine nouă, respectiv Turcia, Grecia, Bulgaria, Croația, Serbia, până la gurile Dunării, dar și în România. Această ramură spaniolă a fost bine reprezentată pe teritoriul României. Mă refer la orașe precum Severin, Craiova, Corabia, până la gurile Dunării, la Galați. În felul acesta, aici, ca și în București, se găseau un număr reprezentativ de evrei din ramura spaniolă, spre deosebire de ceilalți, care vin dintr-o ramură germanică, din ramura askenazită.