Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Primele zboruri comerciale ale avioanelor Concorde

concorde.jpg

Un avion Concorde, escortat de avioane militare ale Royal Air Force (RAF), într-un zbor demonstrativ cu prilejul jubileului de aur al Reginei Elisabeta, Norfolk, UK, 11 iunie 2002
Image source: 
concordesst.com

În 24 mai 1976, avioanele Concorde aflate sub pavilion francez şi englez au efectuat primele zboruri comerciale. Aflaţi povestea avionului supersonic din rubrica Pagina de istorie.

O minune a tehnologiei, aşa era considerat Concorde-ul, avionul capabil să zboare cu viteze mai mari decât ale sunetului. Concorde s-a născut dintr-un acord încheiat între Franţa şi Marea Britanie prin care se prevedea că Aérospatiale (Franţa) şi BAC Concorde (Marea Britanie) să fabrice un aparat de zbor supersonic capabil să transporte pe rute lungi aproximativ 100 de pasageri.

Tratatul a fost semnat la 28 noiembrie 1962, iar construcţia primului avion a început în anul 1965. Primul Concorde a fost fabricat la Toulouse, iar în 2 martie 1969 a zburat pentru prima data. O lună mai târziu, a zburat şi primul Concorde construit în Marea Britanie. În total, au fost constuite 20 de aparate. Însă costurile cercetării şi dezvoltării au reprezentat o pierdere economică destul de importantă care a fost suportată de guvernele celor două state.

Concorde era un aparat cu aripile în forma literei greceşti delta, cu patru motoare, construite în cooperare de către Rolls-Royce şi SNECMA. Concorde a fost primul avion civil cu circuite de comandă a zborului complet electrice. Aeronava putea să atingă o viteză medie de croazieră de 2,02 Mach, adică proxtimativ 2140 de kilometri pe oră. Concorde zbura atât de rapid, încât greutatea pasagerilor se reducea sau creştea, temporar, în funcţie de direcţia în care zbura avionul, împotriva direcţiei de rotaţie a Pământului sau invers. De asemenea, greutatea celor de la bord era uşor redusă şi datorită depărtării de centrul Pământului.

A existat un singur accident aviatic în care Concorde a fost implicat. În 25 iulie 2000, zborul Air France 4590, s-a prăbuşit la Gonesse, Franţa, omorând toţi cei 100 de pasageri, 9 membri ai echipajului şi 4 persoane la sol. A fost singurul accident cu victime al acestui tip de avion.

Greutăţile financiare globale declanşate odată cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite şi singurul accident care a implicat un avion Concorde au pus capăt visului omenirii de a utiliza avioane supersonice de pasageri. Cursele comerciale cu avioane Concorde au încetat la 24 octombrie 2003, iar ultimul zbor a fost efectuat la data de 26 noiembrie a aceluiaşi an.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Accent pe Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 24 mai 2017