Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce sunt 12 stele pe steagul european?

În Pagina de istorie de astăzi vorbim despre steagul pe care Comunitatea Europeană l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeană, care a urmat Comunităţii, a adoptat folosirea aceluaşi steag. Dar de ce are drapelul european 12 stele?

Îl vedem arborat la toate instituţiile de stat, de la şcoli, la primării, prefecturi, ba chiar spitale. Acolo unde este un drapel românesc, roşu-galben-albastru, de obicei, este arborat şi un steag albastru cu 12 stele galbene. Este steagul Uniunii Europene, care a devenit şi steagul nostru din 2007, de când România a aderat la UE.

Însă povestea celor 12 stele de pe drapelul european este mai veche decât constituirea Uniunii. Steagul a fost adoptat, iniţial, de Consiliul Europei la 8 decembrie 1955. De la început, Consiliul Europei a dorit ca acest steag să fie folosit şi de alte organizații regionale care doreau integrarea europeană. Comunitatea Europeană l-a adoptat la 26 mai 1986. Uniunea Europeană, care a fost înfințată prin Tratatul de la Maastricht în 1992 pentru a înlocui Comunitatea Europeană și a-i prelua atribuțiile, a adoptat de asemenea acest steag.

Dar de ce drapelul european are 12 stele şi nu 15 sau 19? Numărul de stele de pe steag este fix 12, și nu are legătură cu numărul de state membre ale Uniunii. În 1953, Consiliul Europei avea 15 membri. Părinţii fondatori ai Europei unite s-au gândit că ar fi greu ca la fiecare aderare a unui stat nou, să modifice drapelul prin adăugarea de stele, apoi să înlocuiească toate steagurile. În cele din urmă, a fost adoptat numărul 12, ca simbol al perfecțiunii, fără conotații politice. Alţii au legat cele 12 stele de conotaţia religioasă a acestui număr, având în vedere faptul istoric că părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost creștin-democrați. În acest context, cele 12 stele le-ar reprezenta pe cele de deasupra capului Sfintei Fecioare Maria din Revelația Sfântului Ioan, capitolul 12 sau îi reprezintă pe cei 12 apostoli.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 

Toate edițiile rubricii Pagina de istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

 
Rubrica Pagina de Istorie din 26 mai 2017