Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul culturii dă dreptate Parlamentului în disputa pe Legea Cinematografiei, dar admite că se cer noi reglementări

Nume importante din cinematografia românească susțin necesitatea unei dezbateri reale pe marginea modificării legii cinematografiei și a problemelor critice din acest sector.

Într-o replică solicitată chiar de cineaşti, Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu susţine dreptul Parlamentului de a reveni la o lege mai veche, dar recunoaşte că e nevoie de îmbunătăţiri. 

Legea Cinematografiei a fost o prioritate a mandatului Ministrului Culturii Corina Șuteu, fiind aprobată în noiembrie 2016.

“Funcționarea și dinamizarea producției cinematografice, precum și accesul publicului la producții românești și europene sunt astfel asigurate pentru mult timp de acum încolo.” - scria destul de optimist pe site-ul ministerului anul trecut. Între timp Parlamentul României a votat revenirea la o lege din 2005. 

O parte dintre cineaştii români de renume susţin că “forma Şuteu a legii” realiyată prin consultări  ar fi mai bună, în timp ce comisiile de specialitate din Parlamentul actual au considerat ca ordonanta în cauză ar trebui respinsă pe motiv că ar putea bloca activitatea cinematografiei.

Nume importante din cinematografia românească susțin necesitatea unei dezbateri reale pe marginea modificării legii cinematografiei și a problemelor critice din acest sector.

Ei susţin că revenirea la un cadrul legislativ din 2005, după votul recent din Parlament, va duce la limitarea sprijinului acordat producției de film şi va adânci starea critică a patrimoniului cinematografic național .

Intr-un răspuns publicat vineri, Ministerul Culturii, Ionuţ Vulpescu, invoca legitimitatea deciziei Parlamentului, notând că dezbaterea din Plenul Camerei Deputaților a fost una procedurală, cu luări de cuvânt și expuneri de puncte de vedere, astfel încât nu se poate susține că adoptarea legii de respingere nu s-ar fi bucurat de dezbatere. 

Ministrul Vulpescu recunoaşte, însă nevoia unor noi reglementări în domeniului cinematografiei, dar susţine că ele nu se pot face fără un dialog real, care să includă toți reprezentanții acestui domeniu. 

In toată dezbaterea  din jurul legii cinematografiei părţile invocp argumente similare, dar se observa divergente  de opinii aproape pe fiecare punct si virgula în schimbul de replici între cineaşti, parlamentari şi minister.