Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Căderea Constantinopolelui și legendele sale

caderea-constantinopolului-1024x680.jpg

Căderea Constantinopolului, frescă exterioară la Mănăstirea Humor
Sursa imaginii: 
cuvantul-ortodox.ro

Acum exact 564 de ani, pe 29 mai 1453, oraşul Constantinopole a căzut în mâna otomanilor conduşi de tânărul Mehmed al II-lea, Cuceritorul. Ce legende s-au născut în urma asediului Constantinopolelui, aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

Căderea Constantinopolelui a însemnat sfârşitul Imperiului bizantin, dar şi moartea ultimului împărat, Constantin al XI-lea. Istoricii de mai târziu au considerat că 29 mai 1453 este şi sfârşitul Evului Mediu, nu doar cel al Imperiului Bizantin.

În secolul al XV-lea, Constantinopole era cel mai mare şi cel mai bogat oraş creştin. Cucerirea acestuia a fost posibilă cu ajutorul unui tun imens, proiectat de un ardelean, numit Orban, angajat de sultanul otoman. Asediul Constantinopolelui a însemnat trei zile de orori comise de otomani şi de aliaţii lor, împotriva bizantinilor. Contemporanii au fost şocaţi de cele petrecute atunci. Cea mai mare biserică creştină, Sfânta Sofia, a fost transformată în moschee, iar acum este muzeu.

În amintirea măreţiei de altădată a oraşului, drapel bizantin continuă să fluture azi în republica monastică a Muntelui Athos. Căderea Constantinopolelui este considerată, chiar şi astăzi, în Grecia, o tragedie naţională.

De altfel, în Grecia, există în continuare o multitudine de legende legate de căderea Constantinopolelui. Una din ele spune că doi preoţi au dispărut în zidurile catedralei Sfânta Sofia în timp ce primii soldaţi turci au pătruns în ea. Conform legendei, ei vor apărea din nou în ziua în care Constantinopole va reveni în stăpânirea creştinilor. Altă legendă se referă la Constantin al XI-lea. Ea spune că atunci când otomanii au intrat în cetate, un înger l-a salvat pe împărat, preschimbându-l într-o bucată de marmură şi ascunzându-l într-o peşteră subterană de lângă Poarta de Aur, unde aşteaptă să fie readus la viaţă.

De-a lungul timpului, metropola de pe malul Bosforului a purtat numele de Bizantion, Constantinopole şi Istanbul. A fost colonie grecească, apoi capitala Imperiului Roman, a celui Bizantin şi a celui Otoman. În prezent, este cel mai mare oraş al Turciei şi unul dintre cele mai populate din Europa. Instanbulul de astăzi se întinde pe două continente.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de Istorie din 29 mai 2017